Directeur LOFAR: Komst windmolens heeft grote gevolgen

SCHOONEBEEK - "Alle LOFAR-stations samen zijn een grote cameralens. Als de gemeente Emmen windmolens plaatst bij het LOFAR-gebied in Schoonebeek, is het alsof je met een hamer een gat in de lens slaat", dat zegt LOFAR-directeur René Vermeulen.

Hij reageert op de
van de gemeente Emmen om vijf windmolens in het gebied bij Schoonebeek te plaatsen.
Verplaatsen van het buitenstation
Vermeulen heeft het idee dat de gemeente Emmen behoorlijk serieus kijkt naar het gebied. De gemeente beslist uiteindelijk of de molens er komen, maar Astron zoekt voor de zekerheid naar een oplossing. De enige optie om de schade te beperken is het verplaatsen van het buitenstation.
"Maar dat is verre van ideaal. Ook op vier kilometer afstand worden onze antennes verstoord door de windmolens. Verplaatsen kan ook niet, dan zullen we een compleet nieuw station moeten bouwen."
Flinke kostenpost
Wethouder van der Weide heeft aangegeven dat Astron niet zelf voor die kosten opdraait. Hij vindt dat de initiatiefnemers dit moeten betalen. "We begrijpen dat Astron niet blij is met windmolens, maar wij moeten windmolens plaatsen. Onze doelstelling daarbij is om de hinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken en het gebied voldoet aan onze gestelde voorwaarden in het regieplan. Ondanks dat Astron niet blij is, hebben zij wel aangegeven mee te willen werken om de optie tot verplaatsing te bekijken. Dit is een punt waarover we verder in gesprek gaan."
Vermeulen weet nog niet precies wat het bouwen van een nieuw station kost, maar hij denkt dat het bedrag richting een miljoen euro gaat.
Astron hoopt de gemeente Emmen op andere gedachten te brengen zodat het gebied als mogelijke windmolenlocatie wordt geschrapt. De gemeente Emmen heeft in totaal negen gebieden aangewezen als mogelijke locatie. In totaal komen in Emmen 32 windmolens.


💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl