Gemeenten regelen te weinig woningen voor vluchtelingen

ASSEN/EMMEN - Drentse gemeenten lopen achter op de taakstellingen die het Rijk oplegt voor de huisvesting van ex-asielzoekers.
Per 1200 inwoners moeten gemeenten 1 vluchteling met een verblijfsstatus onderdak bieden.
Achterstand op achterstand
De meeste gemeenten hadden op 1 januari hun vorige halfjaarlijkse taakstelling al niet gehaald. Door de toestroom van vluchtelingen uit met name Syrië en Eritrea is die taakstelling voor dit jaar verdubbeld.

De gemeenten zeggen door krapte op de sociale huurmarkt het lastig is aan de vraag te voldoen. Uitschieter is de gemeente Emmen. De stad heeft vanwege het wegwerken van de achterstand nog geen een van de 89 opgelegde plaatsen gerealiseerd.
Woning belangrijk voor integratie
VluchtelingenWerk ziet dat de vluchtelingen langer in Asielzoekerscentra blijven. Dat is slecht voor de integratie. Zo blijven de vluchtelingen bij elkaar wonen en worden ze niet gedwongen Nederlands te leren en hun eigen zaken te regelen. In een eigen woning gaat dat veel sneller.
De familie Atwa uit Syrië bevestigt dat verhaal. In het AZC bij Aalden hebben ze geen uitzicht op werk, studie en integratie. Eind april krijgen zij een huis in Twello. Dan kunnen ze pas aan hun nieuwe leven beginnen. Shadi Atwa zegt: "We zaten eerst onder nul, dan kunnen we weer op nul beginnen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl