Oud-PvdA-raadslid Erik Koerts uit Westerbork krijgt alsnog lintje

Erik Koerts krijgt alsnog lintje als oud-PvdA-raadslid van Midden-Drenthe
Erik Koerts krijgt alsnog lintje als oud-PvdA-raadslid van Midden-Drenthe
WESTERBORK/BEILEN/ASSEN - Oud-PvdA-raadslid Erik Koerts uit Westerbork krijgt alsnog een lintje, omdat hij twaalf jaar in de gemeenteraad van Midden-Drenthe zat. Hij wordt volgende week vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De 43-jarige Koerts zou in 2014 bij zijn afscheid als raadslid dit lintje krijgen. Maar dat ging niet door, omdat hij toen als provinciaal ambtenaar in opspraak was gekomen. Hij zat geschorst thuis.

Marple-gate

Koerts was betrokken geraakt bij de Marple-gate, waarbij drie buitendienstmedewerkers onderzocht werden op vermeend gesjoemel met gekapt hout, werkuren en kilometerdeclaraties. Als leidinggevende werd Koerts uiteindelijk zelf ook geschorst, omdat hij tegen de afspraken in over het fraudeonderzoek zou hebben gesproken met derden. Dat hij erover gepraat had werd ontdekt, omdat er op Koerts' werktelefoon een speciale afluisterapp was geplaatst door een particulier recherchebureau.

Ophef in provinciale politiek

De hele affaire leidde tot veel ophef in de provinciale politiek. De drie buitendienstambtenaren kregen uiteindelijk geen van allen strafontslag, wat eerst wel de bedoeling was. En Erik Koerts, voor wie ongeschiktheidsontslag dreigde, werd na de affaire door de provincie Drenthe gedetacheerd bij de provincie Overijssel.

Onbesproken gedrag

Gemeenteraadsleden komen normaal gesproken na twaalf jaar actieve politiek in aanmerking voor een lintje, maar dan moeten ze wel van onbesproken gedrag zijn. Omdat Koerts vorig jaar in opspraak kwam, bleef de koninklijke onderscheiding achterwege. Nu krijgt de Westerborker hem een jaar later alsnog.

Toch eerherstel

Koerts accepteert het lintje ook. "Het voelt toch wel een beetje als eerherstel. Eigenlijk vind ik twaalf jaar raadslidmaatschap helemaal niet echt zo'n grote verdienste. Je doet wel wat voor de samenleving, maar er zijn er heel veel vrijwilligers die zeker zo'n lintje verdienen. Maar na alles wat er gebeurd is, zeg ik: ik neem 'm."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl