Geld voor Nedersaksisch van minister Plasterk

ASSEN - Er komt geld van het Rijk voor behoud en stimulering van het Nedersaksisch. Die toezegging heeft gedeputeerde Rein Munniksma vlak voor zijn vertrek gekregen van minister Plasterk.
Munniksma zei dat vanmiddag tijdens zijn afscheidsinterview als Drents gedeputeerde in het Radio Drenthe-programma Cassata. Munniksma was acht jaar gedeputeerde in Drenthe en is sinds afgelopen donderdag voor anderhalf jaar waarnemend burgemeester van Menterwolde.

Geen hogere Europese status

Als cultuurgedeputeerde kreeg Munniksma het samen met zijn collega's in het Nedersaksisch taalgebied de afgelopen jaren niet voor elkaar, dat minister Plasterk een hogere Europese status voor het Nedersaksisch als minderheidstaal in Brussel ging steunen. Plasterk ziet allerlei haken en ogen met verplichtingen die te veel geld kosten, zoals in Friesland.
Stille diplomatie
Maar volgens Munniksma, "is het door stille diplomatie de afgelopen weken nu toch gelukt dat Plasterk geld beschikbaar stelt voor gemeenten en provincies om iets voor de taal te doen. Het wordt dus geen officiële hogere Europese erkenning volgens het Handvest 3 in Brussel, maar het is een soort alsof. De taal krijgt hierdoor straks toch een stukje meer status. De minister is anders bang voor overdreven maatregelen, en extra controle waarbij hij ook nog eens onder Europees toezicht geplaatst wordt rondom het Nedersakisch."

Positief signaal

Jan Germs, directeur van het Huus van de Taol, is blij met het positieve signaal. "Maar ik vind het nu nog wat vaag. Ik wil eerst meer weten van de toezegging van Plasterk en wat deze nu precies inhoudt." Germs had trouwens liever gezien dat Plasterk zou meewerken aan de hogere erkenning van het Nedersaksisch in Brussel, en desnoods in lichtere variant.
Het Huus van de Taol zet zich al jaren in om het Nedersaksisch de hoogste Europese status te geven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.