Van der Mark in Assen naar 1e podiumplek in World Superbikes

Michael van der Mark is blij na zijn 1e podiumplek in de World Superbikes
Michael van der Mark is blij na zijn 1e podiumplek in de World Superbikes
MOTORSPORT - Michael van der Mark bracht het publiek op het TT Circuit in Assen in de eerste Superbikerace van de dag in extase door zijn Honda naar de 3e plaats te sturen. Het betekende voor de Rotterdammer zijn eerste podiumplek in de World Superbikes. De overwinning in race 1 ging naar de Brit Jonathan Rea, die zijn voorsprong in het algemeen klassement verstevigde.
Van der Mark kende een moeizame beginfase van de race. Zijn vijfde trainingstijd kon hij niet vasthouden in de eerste ronden. De Nederlander zakte zelfs even naar de 8e plaats, maar onder luid gejuich begon hij daarna aan een sterke opmars.

Vijf coureurs, waaronder vier Britten en Van der Mark, knokten voor de zege (Rea, Davies, Haslam, Van der Mark en Sykes). Rea leidde, op zijn Kawasaki, van begin tot eind al voelde hij continu de druk van Chaz Davies op zijn Ducati. Daarachter lag Tom Sykes, de teamgenoot van Rea, lang op plek 3. Halverwege de wedstrijd plaatste Van der Mark succesvol de aanval op Sykes, die terugviel naar plek 5 want ook Haslam passeerde zijn landgenoot. Haslam passeerde kort daarna ook Van der Mark, waarna het gaatje van de twee leidende coureurs (Rea en Davies) groter en groter werd. Er ontstonden twee gevechten in de slotfase van de race. De ene om de zege en de andere om de laatste podiumplek. Vlak voor het einde van de 19e ronde (van de 21) kwam Van der Mark naar plaats 3 om die positie ook niet meer af te staan. Daarvoor bleef Rea gedecideerd. Davies probeerde van alles, maar de klassementsleider in de Superbikes gaf geen ruimte.

De Kawasaki-coureur pakte de volle winst, zijn 5e van het seizoen alweer, en heeft nu 165 punten in de WK-stand. Leon Haslam blijft tweede in het kampioenschap met 128 punten, voor Chaz Davies (103 punten). Michael van der Mark klimt van plek 11 naar plek 8 en heeft na de 1e race in Assen 44 punten.

Om 13.10 uur is race 2 op het circuit in Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl