Drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-maagchirurg Nick Reijnen

LEEUWARDEN/EMMEN - Justitie heeft vandaag in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-maagchirurg Nick Reijnen van het Scheper Ziekenhuis in Emmen.
Reijnen wordt mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg verweten. Hij zou begin 2009 na een maagverkleiningsoperatie een wondgaasje in de buikholte van een patiënte hebben achtergelaten. De vrouw werd daarna ernstig ziek.

Boze opzet
Volgens de advocaat-generaal handelde Reijnen indertijd niet met "boze opzet", maar wel "onzorgvuldig en ontoelaatbaar". Zij wees erop dat Reijnen in Duitsland in 2002 hetzelfde al eens was overkomen. Eén van zijn patiënten overleed toen aan de gevolgen van een ontsteking in de buik, ook door een achtergelaten wondgaasje.

De maagchirurg werd vorig jaar mei door de rechtbank in Assen vrijgesproken. Het OM ging daartegen in beroep. Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Nerveus
Verslaggever Jeroen Willems zag dat Reijnen nerveus de rechtszaal binnenkwam. "Hij was bang voor een volle zaal, maar er zijn geen nabestaanden en slachtoffers aanwezig", vertelt Willems. "Hij praatte zachtjes en gebruikte veel medische termen. Er was veel gepuf en gesteun."

Groot gaasje
Het achtergebleven gaasje was 10 bij 10 centimeter. Reijnen was ervan overtuigd dat er geen gaasje meer in de buik van het slachtoffer aanwezig was. Reijnen wilde dan ook geen röntgenfoto maken ter controle, terwijl zijn collega's dit wel wilden.

17 aangiftes
Tegen Reijnen zijn 17 aangiftes gedaan, maar slechts in één zaak is er volgens het Openbaar Ministerie genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan. Het OM moet bewijzen dat door onzorgvuldig handelen van de arts mensen zijn overleden of kampen met zwaar lichamelijk letsel. Dat blijkt juridisch heel lastig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl