'Beetje geld naar die ellendige Nedersaksen, dan zijn we er van af'

ASSEN - "Het voelt nu alsof ze van het gezeur af zijn", denkt Jan Germs van het Huus van de Taol over het geld van het Rijk voor het Nedersaksisch.
Afgelopen weekend maakte oud-gedeputeerde Rein Munniksma bekend dat het Drents en het Nedersaksisch geld krijgen van minister Plasterk voor behoud en stimulering. Er werd de afgelopen jaren hard gevochten in Drenthe voor een speciale status, een erkenning in Europa. Die status kwam er niet, en dat voelt voor Germs niet goed.

Het wrikt
"Het is mooi en aan Rein Munniksma hebben we een goede gedeputeerde gehad voor de streektaal. Als hij zegt dat het een succes is, neem ik dat bijna automatisch aan. Aan de andere kant wrikt het ook een beetje. Het gaat ons om de erkenning van de taal", legt Germs uit.


Geld of erkenning
Plasterk zag niets in de speciale erkenning zoals in Friesland. "Hij zegt dat een hogere erkenning veel geld kost, maar dat hoeft helemaal niet. Als er geld bij komt is dat fantastisch mooi, maar het gaat om de erkenning. Het voelt nu alsof ze dan van het gezeur af zijn, we doen een beetje geld naar die ellendige Nedersaksen en dan zijn we er van af", zegt Germs. "Je moet niet zeuren, of je vindt de taal belangrijk: Je vindt het als cultureel erfgoed waard om te stimuleren en te behouden en het herkennen, of je doet het niet."

Nieuwe coördinator
Wat de nieuwe status precies gaat inhouden weet Germs nog niet. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar komt voor het gebied dat loopt van Groningen tot Gelderland. De directeur van het Huus van de Taol hoopt dat er een algemene coördinator komt voor het hele gebied.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl