Oud-bootvluchteling in Assen: Ik snap dat mensen het risico nemen

ASSEN - "Er wordt misbruik gemaakt van de zwakte van de vluchtelingen", zegt een geschrokken oud-bootvluchteling in Assen.
De vrouw kwam vijftien jaar geleden uit Irak. Ze is christen en op de vlucht geslagen voor het geweld. Nu woont ze in Assen en schrikt ze van het nieuws uit Italië. Gisteren verdronken meer dan negenhonderd vluchtelingen bij een bootramp op de Middellandse Zee. De vrouw stak zelf ook met een bootje over naar Europa.

Wat doet Europa
Verslaggever Hielke Meijer kwam de vrouw tegen op het Koopmansplein in Assen. Meijer was voor Straatpraat op Radio Drenthe voorbijgangers aan het ondervragen over de stelling van de dag: Europa doet te weinig voor bootvluchtelingen. Voor de oud-bootvluchteling is het ook een lastige kwestie. Ze ziet dat aan de ene kant wordt gezegd dat iedereen welkom is, aan de andere kant zijn er ook veel mensen die hulp zoeken.

Verkracht en vermoord
"Ik had de mazzel dat we niet gezonken zijn", vertelt de Irakese. "Het was een enorm risico, maar ik was zo bang voor mijn kinderen. Alle mannen werden vermoord, ik was bang dat ze mijn dochter gingen verkrachten en vermoorden voor mijn ogen. Ik ben gevlucht. Ik snap dus dat mensen het risico nemen."

Misbruik en geld
De oud-vluchteling is geschrokken door het nieuws van gisteren: "Die mensen konden geen kant op. De eigenaar van de boot is er verantwoordelijk voor. Het was geen goede en veilige boot. Het gaat ze echt om het geld. De vluchtelingen worden hop op zee gestuurd en zoek het maar uit."

Het risico nemen
Ze begrijpt dat mensen ondanks de gevaren toch het risico nemen: "Deze mensen willen eigenlijk hun land niet verlaten, maar het komt door de situatie. Christenen worden bijvoorbeeld vermoord. Iedereen rent voor zijn leven. Ook hier zou iets kunnen gebeuren, je weet het nooit."

Praat op onze Facebookpagina mee over de stelling van de dag.
Doen we genoeg voor bootvluchtelingen? Gisteren verdronken meer dan negenhonderd vluchtelingen bij een bootramp op de...
Posted by
on

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl