'Duizenden woningen in Groningen moeten verstevigd worden'

ASSEN - In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.
Uit eerder onderzoek van Minister Kamp bleek dat er in aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. Het aantal is nu hoger omdat in het onderzoek van de minister geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen. Dat is volgens de provincie vreemd. "Ook in die flats wonen mensen", zegt de Groningse gedeputeerde William Moorlag. "Hoogbouw is bij een aardbeving kwetsbaar omdat er een soort slingereffect kan optreden."

Enorme operatie
Volgens het onderzoek van de provincie voldoen op dit moment 152.000 van de in totaal 212.500 woningen niet aan de veiligheidsnorm. Dat geldt ook voor 18.000 andere gebouwen zoals scholen en kantoren. Met de huidige veiligheidsnorm zou het 27 jaar duren voordat alle woningen zijn versterkt en de operatie zou ongeveer 30 miljard euro gaan kosten. Per woning gaat het om een kostenpost van 200.000 euro en dat is hoger dan de gemiddelde woningwaarde.

Niet onder controle
Gedeputeerde Moorlag tekent wel aan dat het KNMI nog bezig is met een onderzoek naar de risico's van aardbevingen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat het bevingsgebied en de risico's kleiner worden. "Maar ook als maar een deel hoeft worden verstevigd, gaat het om een enorme opgave", zegt Moorlag. "We maken ons zorgen over deze hele operatie. De minister en de NAM hebben het proces niet onder controle."

Kamervragen
Jan Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, wil opheldering nu het om veel meer gebouwen gaat dan eerder werd gedacht. Hij heeft een debat aangevraagd en hij hoopt morgen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer meer te horen van minister Kamp. In de plannen van Kamp worden dit jaar 3000 gebouwen verstevigd, maar dat staat volgens Vos in geen verhouding tot de aantallen die nu worden genoemd.

Methode
Over ruim een maand maakt de NAM bekend op welke manier de huizen worden versterkt, dat meldt RTV Noord. Er worden nu tientallen methodes getest in proefhuizen van de NAM in Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl