Vier gedeputeerden in Drenthe van VVD-PvdA-CDA-CU: laatste hand aan coalitieakkoord

ASSEN - Er gaan vier fulltime gedeputeerden aan de slag in Drenthe. Ze zijn van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie, zo bevestigen bronnen aan RTV Drenthe.
Het gaat om de huidige gedeputeerden Henk Brink (VVD) en Ard van der Tuuk (PvdA), en om de nieuwkomers Henk Jumelet (CDA) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie).

Presentatie donderdag

Formateur Henk Brink (VVD) wil verder nog niets kwijt. Maar na vragen van RTV Drenthe laat hij via een persbericht weten dat er op hoofdlijnen een coalitieakkoord is tussen de vier partijen. Het definitieve akkoord wordt donderdagavond gepresenteerd, en ook de verdeling van de portefeuilles wordt dan bekendgemaakt.
Van der Tuuk, Jumelet en Stelpstra willen verder ook niet reageren. Ze verwijzen alle drie naar formateur Brink. Maar vaststaat dat de vier gedeputeerden fulltime aan de slag gaan en dat er verder geen onderscheid is gemaakt tussen het verschil in aantal zetels.

Verlies meerderheid

De twee huidige coalitiepartners VVD en PvdA verloren met de provinciale verkiezingen in maart flink wat zetels en daardoor ook hun krappe meerderheid in Provinciale Staten. Beide partijen kregen zeven zetels en daarbij is de VVD net iets groter geworden, met 149 stemmen verschil.
Het CDA verloor ook, maar behield zijn zes zetels en de ChristenUnie won een zetel en kwam op drie.

Enige winnaar

De ChristenUnie is van het nieuwe viertal de enige winnaar als collegepartij, maar tegelijkertijd ook de kleinste. Toch is de ChristenUnie als vierde collegepartij hard nodig voor een meerderheid van 23 zetels in de Staten. Provinciale Staten in Drenthe telt 41 zetels.

Verleden

De ChristenUnie zat in Drenthe van 2007 tot 2011 ook al eens in het college van GS, toen als derde coalitiepartij. ChristenUnie-leider Henk Baas werd toen gedeputeerde, maar dat was destijds geen fulltime-functie. Drenthe had toen zes gedeputeerden, waarvan drie van de PvdA, twee van de VVD en één van de ChristenUnie. De afgelopen periode van 2011 tot 2015 telde Drenthe vier gedeputeerden, twee van PvdA en twee van de VVD.

Installatie 29 april

Woensdag 29 april wordt het nieuwe college van GS geïnstalleerd in een speciale vergadering van Provinciale Staten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl