Drentse schrijver hekelt strijd voor behoud streektaal

PEIZE - De strijd voor het behoud van het Nedersaksisch heeft iets beschamends. Dat zegt de Drentse schrijver Gerard Stout uit Peize.
Eerder was al bekend dat het Nedersaksische geen Europese status krijgt. De Nederlandse overheid streeft nu naar landelijke erkenning,

Jan Germs van het Huus van de Taol liet maandag weten dat een merkwaardige zet te vinden, alsof de overheid met wat extra geld van het gezeur af wil zijn.

Subsidie afschaffen
Schrijver Gerard Stout zegt het helemaal niet erg te vinden als de structurele steun voor het behoud van de streektaal wordt stopgezet.

Volgens hem moeten er projecten op worden gezet en moet dan bekeken worden of die voor financiële steun in aanmerking komen.

Werkwijze moet anders

Stout hekelt bovendien de werkwijze van het Huus van de Taol. Die is volgens hem te veel gericht op het basisonderwijs. De schrijver zegt dat het veel meer zin zou hebben wanneer bijvoorbeeld Drentse politici, huisartsen en advocaten Drents spreken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl