Vakbonden en Teijin Aramid bereiken overeenkomst over sociaal plan

Teijin Aramid (archieffoto)
Teijin Aramid (archieffoto)
EMMEN - De vakbonden hebben met de directie van kunstvezelfabrikant Teijin Aramid, met onder meer een vestiging in Emmen, een onderhandelingsovereenkomst bereikt over een sociaal plan.
Het akkoord werd afgelopen nacht bereikt. Dat meldt FNV-bestuurder Janwillem Compaijen.
FNV, CNV en Unie bereikten 20 april tegen middernacht een onderhandelingsresultaat Werk, Reductie en Sociaal Plan met Teijin Aramid
— Janwillem Compaijen (@Janw_Compaijen)

Maximaal haalbare

"Dit is denk ik het maximale onderhandelingsresultaat wat we kunnen bereiken. Maar de leden moeten zich er vanmiddag en vanavond over uitspreken", zegt Compaijen wil niet kwijt hoe het onderhandelingsakkoord er uit zien. Vanmiddag wordt er gesproken met de werknemers in Delfzijl en vanavond in Emmen.

Automatisering

Bij de vier vestigingen van Teijin Aramid verdwijnen tot 2021 zo'n 120 banen. De fabrikant wil verder automatiseren, waardoor minder werknemers nodig zijn. Dit jaar verdwijnen bij de vestiging in Emmen vijftien banen en volgend jaar nog eens vijftien. Personeel van het bedrijf voerde al meerdere malen actie tegen de ontslagronde.


Voorleggen aan de leden

Het akkoord wordt vandaag verder uitgewerkt en morgen, donderdag en vrijdag tijdens vergaderingen voorgelegd aan de leden. Die mogen zich dan over het akkoord uitspreken.

Staking

De leden spreken zich dan ook uit over een mogelijke staking. Naast de ontslagronde speelt er nog een kwestie, namelijk de vastgelopen cao-onderhandelingen. Het personeel wil een loonsverhoging van drie procent, terwijl Teijin Aramid niet verder wil gaan dan 0,75 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl