Huizenprijzen in Drenthe flink gestegen

Er is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de eigenaar van de camping
Er is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de eigenaar van de camping
ASSEN - De huizenprijzen in Drenthe zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met twee procent gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De stijging was het hoogste van heel Nederland.
De woningmarkt in Drenthe was eerder dan ook extra hard onderuit gegaan. Sinds het hoogtepunt van de markt in 2008 verloor een gemiddeld Drents huis meer van zijn waarde dan de huizen in de rest van het land. Ook na de enorme stap van dit kwartaal blijven de huizenprijzen in Drenthe nog altijd achter bij het landelijk gemiddelde.

Een gemiddeld huis in Drenthe dat begin 2010 gekocht werd voor 200.000 euro, zou nu door een taxateur op zo'n 172.000 euro worden gezet. Drie maanden terug was dat volgens de CBS-onderzoekers nog 168.600 euro.

Fraqiel herstel
Drie maanden geleden maakten de vorige kwartaalcijfers duidelijk dat het herstel op de woningmarkt fragiel was. De cijfers van eind december vielen flink tegen, tenminste wat de verkoopprijzen betreft. Het aantal verkochte huizen was zoals verwacht fors gestegen, omdat huizenzoekers flink gestimuleerd werden om nog snel hun slag te slaan. Maar onder die tijdsdruk bleken ze ook nog lagere prijzen te hebben bedongen. Blijkbaar voelden ook de verkopers die druk.

Maar fragiel of niet: uit onderzoek van RTV Drenthe blijkt dat er nog steeds elke maand meer huizen worden verkocht. Al veertien maanden op rij, was het aantal huizenverkopen in alle Drentse regio's hoger dan in diezelfde maand een jaar eerder.

Ook dat wordt nu bevestigd door de CBS-cijfers. In het eerste kwartaal van 2014 wisselden in Drenthe 783 huizen van eigenaar. In de afgelopen drie maanden waren dat er 976. Een flinke stijging, maar om het in perspectief te plaatsen: in 2006 waren dat er nog 1400 in het eerste kwartaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl