Rechtszaak grootschalige handel illegaal vuurwerk uitgesteld

© illegaal vuurwerk. (archieffoto
ASSEN - De zaak tegen vijf verdachten uit Emmen, Ter Apel en Enschede, die worden verdacht van grootschalige handel in illegaal vuurwerk, is door de rechtbank in Assen uitgesteld.

Een 40-jarige verdachte uit Ter Apel zit momenteel vast in Duitsland. De Duitse autoriteiten werken tot nu toe niet aan mee om de man tijdelijk uit te leveren aan Nederland. Bovendien moet hij nog worden gehoord in de zaken van de medeverdachten. Dit gebeurt binnenkort bij de rechtercommissaris.

28.000 kilo illegaal vuurwerk

In november 2012 nam de politie in Emmen ruim 28.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Hierbij werden drie verdachten uit Emmen en Ter Apel aangehouden. Het vuurwerk lag opgeslagen in panden aan de Bokslootdwarsweg in Emmen en Kloosterveenweg in Ter Apel.

Chinees vuurwerk

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de mannen het illegale vuurwerk uit China, via België en Polen importeerde. De hoofdverdachten handelden ook in legaal vuurwerk. Zij maakten voor de illegale handel vermoedelijk gebruik van het netwerk dat zij hadden opgebouwd met hun legale handel.
Vier vuurwapens
De politie doorzocht in totaal twaalf locaties in Drenthe. In een kantoorpand aan de Oosterwijk in Emmen stuitten de agenten ook op vier vuurwapens met munitie. Ook namen zij contant geld en vier personenauto's in beslag.

Lawinepijlen, vlinders en flowerbeds

Het in beslag genomen vuurwerk bestond uit onder meer lawinepijlen, vlinders en flowerbeds. Het vuurwerk staat bekend als massa-explosief. Het materiaal lag opgeslagen op een locatie waar in de directe omgeving mensen woonden.

Geen tuingereedschap

Het vuurwerk werd vervoerd in een vrachtwagen met Nederlands kenteken waarvan de bestuurder aangaf dat er tuingereedschap in werd vervoerd. In de laadruimte werden tien pallets met vuurwerk aangetroffen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl