Actie dreigt bij sluiting wijkcentrum in Marsdijk in Assen

ASSEN - Onrust in de wijk Marsdijk in Assen. Want raakt ook deze woonwijk met duizenden bewoners haar wijkcentrum kwijt, omdat het gemeentebestuur bezuinigt op gebouwen? De wijkvereniging Marsdijk beraadt zich al op acties.
Het college van B en W neemt voor de zomer een beslissing. Maar met zo'n 100 cursussen per jaar, en 40 gebruikersgroepen, waaronder zangkoren, sport en spelclubs, de filmclub en het consultatiebureau, zijn straks veel wijkbewoners de dupe, zo is de vrees.

Zelfde lot als De Steiger
Wijkvereniging Marsdijk is bang dat voor De Dissel hetzelfde lot wacht, als De Steiger in de wijk De Lariks. Dat sluit per 1 juli. Ook dit wijkgebouw kost volgens de gemeente te veel als het gaat om onderhoud en energielasten. Gebruikers kunnen volgens B en W wel elders in de wijk onderdak vinden.

Onderzoek naar ruimte
Voor Marsdijk wordt dat nu volgens verantwoordelijk wethouder Ruud Wiersema nog onderzocht. Daar kijkt de gemeente onder meer naar het gezondheidscentrum, de kinderopvang en peuterspeelzaal-gebouwen van ASKA en SPA en de Opstandingskerk, waar ook 's avonds nog ruimte zou zijn voor activiteiten. "We brengen dat eerst in kaart, en dan besluiten we of we De Dissel en de grond verkopen."

Dissel is de spil
Volgens de wijkvereniging Marsdijk, die 1400 leden telt en 150 vrijwilligers, betekent spreiding van alle wijkactiviteiten het einde van de vereniging. Voorzitter Geert Doensen: "Onze vrijwilligers willen niet her en der verspreid in de wijk zitten voor activiteiten, De Dissel is de spil, en van daaruit opereren wij. "

Vuist maken

Volgens Doensen was twee jaar geleden sluiting van de bibliotheek van Marsdijk, die aan het wijkgebouw vastzit, "het begin van het einde". "Ik snap dat de gemeente Assen geld wil besparen, maar ze moeten niet vergeten dat er achter een gebouw ook heel wat mensen schuilgaan. Die hebben hier iets gemeenschappelijks. En daar wordt te makkelijk overheen gestapt."

Doensen zegt dat er zeker acties zullen komen, als De Dissel dicht moet. "Wat kan ik nog niet zeggen. De gemeente heeft de absolute macht, waar wij kunnen met al onze vrijwilligers en onze leden een hele grote vuist maken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl