NAM biedt excuses aan voor aardbevingen

ASSEN - De NAM heeft excuses aangeboden voor de problemen die de aardbevingen in Groningen hebben veroorzaakt.
Directeur Gerald Schotman van de NAM in Assen betreurt het ten zeerste dat de aardbevingen voor zoveel Groningers tot problemen leiden.
De NAM reageert dinsdag voor het eerst op het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op 18 februari heeft gepubliceerd. Daaruit bleek dat de
veiligheid van de inwoners van Groningen tot 2013 geen rol heeft gespeeld.

Veiligheidsrisico

Volgens de NAM is sinds de zware beving bij Huizinge in 2012 duidelijk dat de aardbevingen in Groningen niet alleen schade veroorzaken, maar ook een veiligheidsrisico vormen.
"Iedereen is het erover eens dat de bewoners van Groningen geholpen moeten worden en niet met de problemen mogen blijven zitten," aldus Schotman.

Kanttekening

Hij maakt wel een kanttekening: "Ik ben ervan overtuigd dat de mensen, die voor de beving bij Huizinge oordeelden dat er geen aanleiding bestond om meer onderzoek te doen, in redelijkheid tot dat oordeel kwamen. Maar net als de OVV betreur ik, met de kennis van vandaag, dat we niet eerder onderzoek naar de veiligheidsrisico's hebben gedaan. We hadden meer open kunnen staan voor geluiden van buiten. Dat dat niet is gebeurd, betreur ik," zegt Schotman.
De NAM zal de aanbevelingen van de OVV op het gebied van onderzoek en communicatie uitvoeren.
Schotman: "Wij zijn na de beving bij Huizinge met tal van onderzoeken begonnen en hebben daar ook al de nodige resultaten van gedeeld. Het eind 2012 door NAM opgestelde en in 2013 verder uitgebreide lange termijn onderzoeksprogramma moet de komende periode de kennis vergroten over de aardbevingen en de effecten daarvan op de bovengrond. En het moet de onzekerheden rond het aardbevingsvraagstuk verkleinen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl