Welke financier stapt nog in het wildpark Gasselte?

GASSELTE - Opnieuw beren op de weg voor het wildpark in Gasselte. Het bedrijf dat het wildpark zou realiseren is begin deze maand failliet gegaan.
Rond deze tijd zou bekend worden of de financiering voor het in de volksmond genoemde berenbos rond zou komen. Maar de geldschieters blijven uit. En met het faillissement is het vrijwel zeker dat de huidige ontwikkelaar geen financiering voor het wildpark krijgt.
Het kantoor van Zoo Consultants geeft geen commentaar.

Zoo Consultants failliet?
Op 2 april sprak de rechtbank het faillissement uit van de Heymenberch Groep BV. Dit bedrijf handelt onder de naam Zoo Consultants. Volgens curator Frank van Aanhold gaat het hier om hetzelfde bedrijf. "De Heymenberch Groep BV fungeert als de kraamkamer van de wildparken," zegt Van Aanhold.
"Eigenaar Peter Wolters verwijst voor de activiteiten van het bedrijf naar de website van Zoo Consultants," vervolgt de curator. Hier staan acht projecten genoemd, waaronder het wildpark in Gasselte.

Stuurloze ontwikkelaar
De vijf werknemers zijn ontslagen, waaronder ook Wouter Minkhorst, het aanspreekpunt van het wildpark voor de gemeente en Staatsbosbeheer.
Peter Wolters, eigenaar van ruim dertig BV's en ook eigenaar van de Heymenberch Groep BV, onthoudt zich van commentaar. Hij is ook eigenaar van Horecon BV dat in 2013 restaurant 't Nije Hemmelriek overnam en grenst aan het nieuwe wildpark.
Geen geld
De curator hoopt deze week meer duidelijkheid te krijgen over de ingewikkelde constructies. Bij een eventuele doorstart met min of meer dezelfde spelers acht hij de kans klein dat een bank krediet zal geven voor de ontwikkeling van het wildpark.
Er hebben zich nog geen overnamekandidaten gemeld.
Betrokkenen in ongewis
Staatsbosbeheer is niet bekend met het faillissement. Zoo Consultants moet sinds begin dit jaar erfpacht betalen en volgens een woordvoerder is januari nog voldaan.
De gemeente Aa en Hunze blijft bij een eerdere reactie toen uitstel van het wildpark bekend werd: "Wij vinden het jammer dat het project vertraging oploopt, maar hebben er vertrouwen in dat het wildpark er in 2016 komt. Door welke ontwikkelingspartner dan ook."
Politiek kritisch
"Wij waren al argwanend over de kerstboom aan bedrijven die aan elkaar is gekoppeld," zegt Arie Fonk van D66. "Ik denk niet dat het wildpark er komt, zeker niet met deze nieuwe berichten."
Volgens de VVD is de enige redding voor het wildpark een ondernemer met kennis van de sector en een grote zak met geld. "Volgens burgemeester Eric van Oosterhout is het businessplan goed. En met eigen vermogen kun je financiering krijgen. Dat zijn de ingrediënten om het plan van de grond te tillen."

Meer probelemen
In januari ging Zodiac Zoos van dezelfde eigenaar failliet. Hieronder vielen Dierenpark Wissel in Epe, Zoo Parc Overloon en AquaZoo in Leeuwarden. Libéma heeft de laatste twee overgenomen.
Andere nieuwe projecten verlopen ook moeizaam. Zo is er onzekerheid over de financiering van Butterfly World in Borculo en stemde begin deze maand een meerderheid van de gemeenteraad in Deventer tegen een haalbaarheidsonderzoek naar Arusha Wildlife, waardoor dit recreatiepark nu ook van de baan lijkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl