Hoogeveen wil unieke Zaanse houtloods een derde leven geven

DRENTHE - HOOGEVEEN - Niemand wist dat Hoogeveen zo'n pareltje heeft. De oude houdloods van de recent gesloopte houthandel Robaard en de Jonge blijkt 135 jaar oud en heeft in Hoogeveen een tweede leven gehad.
Het markante gebouw stond van 1880 tot 1957 in de Zaanstreek, toen bekend om zijn vele houtzagerijen die zich daar sinds 1600 gevestigd hadden.

In het begin werd er gezaagd met windmolens, na de komst van de stoommachine in fabrieken.

Hoe kwam de houtloods in Hoogeveen terecht?
De ooit zo florerende houtzagerijen in het centrum van Zaandam gingen na 1950 ten onder door concurrentie uit het buitenland. Ook het bedrijf Dekker waar de Hoogeveense loods vandaan kwam sloot.

Na een openbare veiling werd de loods afgebroken en na transport per schip in Hoogeveen weer opgebouwd bij houthandel Robaard en de Jonge.

Loods op Marktplaats
De houthandel Robaard en de Jonge is inmiddels gesloopt en toen werd zichtbaar hoe groot de loods is: ruim 90 meter lang en 10 meter hoog. De architect van het terrein waar straks woningen moeten komen zette de loods op Marktplaats. "Toen de Vereniging Zaans Erfgoed dat zag hebben ze onmiddellijk contact met ons gezocht om uit te leggen wat voor bijzonder bouwwerk we in het bezit hebben," zegt directeur Henk van der Molen van Vadémo, de eigenaar van het terrein van de voormalige houthandel.

Terug naar Zaandam?

"De Hoogeveense loods is uniek vanwege zijn grote omvang, maar ook omdat hij bijna origineel is gebleven," zegt Jan Piet Bloem van de Vereniging Zaans Erfgoed.

De vereniging ontwikkelde met de gemeente Zaanstad plannen om de loods terug te halen en in het centrum van Zaandam weer op te bouwen als markthal. "De plannen sneuvelden wegens geldgebrek en durf bij de gemeenteraad," zegt Bloem.

Herbestemming in Hoogeveen
De gemeente Hoogeveen gaat nu samen met eigenaar Vadémo proberen een herbestemming voor de historische loods te vinden. "Denk aan een een plek als markthal in het Bentinckspark of bij de Tas in de Hoofdstraat. Plaatsing bij het station en ombouw tot horeca is ook mogelijk," zegt stedenbouwkundige Kees Hofstee van de gemeente.

Hoogeveen wil helpen met het zoeken naar subsidies en kan grond beschikbaar stellen, maar gaat zelf geen geld in een plan steken. Vastgoedeigenaar Van der Molen wil dat wel, maar alleen als er anderen zijn die met een goed plan komen zodat hij de loods kan verhuren.

Als het goede plan met een goede financiering er niet komt dan wordt de unieke Zaanse loods alsnog gesloopt. 'Maar dat zou eeuwig zonde zijn' erkennen zowel Van der Molen als Jan Piet Bloem van de vereniging Zaans Erfgoed.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.