Tweede Kamer buigt zich over Drents afvalwater in oude Twentse gasvelden

De oliewinning in Schoonebeek
De oliewinning in Schoonebeek
SCHOONEBEEK - De Tweede Kamer wordt vanmiddag uitgebreid geïnformeerd over de lozing van giftig afvalwater door de NAM in Twente. Het water is afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek.

Bij het boren naar olie in
komt vervuild water vrij. Dat wordt door de NAM via een oude gasleiding naar de lege gasvelden in Twente gepompt.

'Gevaarlijk'

Volgens deskundigen is het injecteren van giftig water in de lege gasvelden gevaarlijk. Er kunnen lekkages ontstaan waardoor het grondwater of natuurgebieden vervuild worden. Ook zouden er risico's zijn op aardbevingen.

Initiatief van GroenLinks

De hoorzitting vanmiddag in de Tweede Kamer is een initiatief van Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Zij vindt dat het injecteren van giftig afvalwater niet past in een duurzame samenleving. Eerder riep GroenLinks Overijssel al op tot het beëindigen van het boren naar olie in Schoonebeek.
"Ik heb dit voorgesteld omdat bij mij en mijn collega's weinig kennis over dit onderwerp aanwezig is. Een werkbezoek aan de Verenigde Staten heeft ons de ogen geopend voor de risico's en we schrokken toen we erachter kwamen dat dergelijke praktijken ook in Nederland plaatsvinden", aldus Van Tongeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl