Het gaat goed met de Drentse economie

Geld
Geld
ASSEN - Het gaat nog helemaal niet zo slecht met de Drentse economie. Bovendien zit er het komend jaar ook nog groei in. Die conclusie trekt onderzoeker Rogier Aalders van het onderzoeksbureau van Rabobank Nederland. "We gaan met z'n allen weer meer uitgeven."
Vandaag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, met de economische cijfers over 2014. En na twee jaar van neergang was er in 2014 weer sprake van economische groei in Drenthe. Eén procent en 1,1 procent als de gaswinning wordt meegerekend.

Flinke verschillen

De verschillen in de provincie zijn overigens wel groot. De economie in Zuidwest-Drenthe kwam niet verder dan 0,6 procent groei, terwijl Zuidoost-Drenthe bijna drie keer zo veel groei liet zien met 1,7 procent groei.

Eerder meldde de ING Bank dat Drenthe in 2016 terug is op het niveau van voor de crisis. De Rabobank bevestigt dit in hun onderzoek. "Wij denken dat in bijna alle sectoren groei is in 2015, dus ook in alle regio's." In Drenthe zijn volgens Aalders wel sectoren te vinden die niet zo sterk groeien. Landbouw bijvoorbeeld, maar ook de zorgsector en de overheid.

Groei levert niet meteen meer werk op

Ongeveer anderhalve procent groei wordt voorspeld. Maar het is de vraag of dat ook meer banen oplevert. Groei wil volgens Aalders nog niet zeggen dat er dan meer banen komen. "We verwachten dat het iets achter blijft ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar niet extreem."

Kan de vlag weer in op nu de economie weer begint de draaien? Nee dus. "Pas als de werkloosheid in heel Nederland onder de vijf procent komt, zijn we echt tevreden", aldus Aalders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl