Vrouwen uit Zuidlaren naaien maandenlang voor Bolivia

ZUIDLAREN - In Zuidlaren wordt momenteel hard gewerkt. Het hele dorp is in touw om een vlaggenlijn van ruim 25 kilometer op te hangen. Als dat lukt, heeft Zuidlaren het wereldrecord van de langste vlaggenlijn in handen. Het huidige wereldrecord langste vlaggenlijn dateert van november 2014. Toen hingen onze Oosterburen een vlaggenlijn van 17,6 kilometer op. En om dat record te verbreken, zijn er meer dan 120.000 vlaggetjes nodig!'Het stof voor de vlaggetjes kwam van alle kanten'
"Het stof voor de vlaggetjes kwam van alle kanten", vertelt vrijwilliger Ineke Koster-Schuur. "Op een gegeven moment was iedereen aan het knippen. Kinderen, ouders, opa's en oma's. Toen dat klaar was hebben naaiateliers alles aan elkaar genaaid."

Geen gemakkelijke opgave

De komende dagen staan in het teken van het ophangen van de vlaggenlijnen. Als alles hangt, wordt het aan elkaar geknoopt want het moet één geheel zijn en dat is geen gemakkelijke opgave. "Het moet precies de goede breedte en lengte hebben", zegt Ineke Koster-Schuur. "De vlaggetjes mogen bijvoorbeeld maximaal vijf centimeter uit elkaar hangen."

Geld inzamelen

De oranjevereniging en een groep vrijwilligers zamelen voor de organisatie World Servants geld in. Mensen kunnen een lot kopen en doen op deze manier mee aan de wereldrecordpoging. Met het ingezamelde geld wordt een vrijwilligersreis van World Servants naar Bolivia mogelijk gemaakt.
Een groep van 36 jongeren vertrekt in juli naar Bolivia, om daar te bouwen aan een medische post. "We hebben allerlei acties georganiseerd", vertelt Mirjam Wijbenga, die naar Bolivia vertrekt. "In totaal moeten we 73.000 euro inzamelen. We zitten al op een heel hoog bedrag, maar we zijn er nog niet helemaal."
'Slapeloze nachten'
Op zaterdag is het zover: dan komt er een notaris langs om te kijken of Zuidlaren het wereldrecord van de langste vlaggenlijn verbreekt en in het Guinness Book of Records komt. "Het is heel spannend, slapeloze nachten", lacht Ineke Koster-Schuur. "Het gaat ons lukken, daar gaan we gewoon voor. Het is wel een hele klus en het moet blijven hangen. Voordat de notaris langs komt, gaan we nog een keer checken of alles er nog hangt en of het allemaal klopt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl