Transportleiding met giftig Drents afvalwater lekt

COEVORDEN/HARDENBERG - Een transportleiding, met daarin afvalwater vanuit Schoonebeek, is vorige week lek geraakt in de omgeving van Hardenberg. Dat meldt RTV Oost.
Het gaat om een oude gasleiding van Coevorden naar Twente die nu wordt gebruikt voor transport van het afvalwater. Dat heeft een vertegenwoordiger van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gezegd aan het begin van de hoorzitting van de Tweede Kamer over de lozing van giftig afvalwater door de NAM in Twente.

Ruim anderhalve meter onder de grond

De leiding ligt op een diepte van 1,7 meter onder de grond. Het afvalwater is in een weiland terechtgekomen. In het weiland is een grote plas ontstaan. De boer heeft de NAM een dag na de lekkage geïnformeerd, maar die was toen nog niet op de hoogte.

Effect verontreinigd water onbekend

Er wordt nu met man en macht gewerkt om het lek te dichten en het afvalwater op te ruimen. Het verontreinigde water is niet in de Vecht terechtgekomen. Welk effect het chemisch verontreinigde afvalwater op de omgeving heeft, is nog niet bekend.
Het verontreinigde afvalwater is afkomstig van de boorlocatie bij Schoonebeek. Daar boort de NAM naar olie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl