Brigade Havelte wordt onderdeel Duitse Pantser division

Een militair op een pantservoertuig
Een militair op een pantservoertuig
HAVELTE - 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte wordt geïntegreerd in de Duitse 1 Panzerdivision. De divisie gaat bestaan uit drie Duitse en een Nederlandse brigade.
De handtekeningen om de samensmelting officieel te maken worden rond de zomer gezet. "Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen," zegt brigadegeneraal Martin Wijnen. "Als ik train en ik zoek oefentegenstanders om beter te worden dan lukt dat in Nederland niet." 43 Gemechaniseerde Brigade is in Nederland de enige eenheid die grootschalig optreedt met pantserrupsvoertuigen. In Duitsland zijn die oefentegenstanders er wel.

Wijnen is niet bang dat de brigade haar zelfstandigheid kwijtraakt. "We proberen ervoor te zorgen dat Nederlanders en Duitsers helemaal gelijk zijn." Bovendien houdt de Nederlandse regering het laatste woord over de inzet van Nederlandse militairen.
Tanks
Het Nederlandse leger kan door de intergratie in de Duitse 1 Panzerdivision weer beschikken over tanks. "We hebben nu een partner gevonden die ons structureel van die capaciteit kan voorzien." In 2011 werden de Nederlandse tanks wegbezuinigd.

Op de Johannes Post Kazerne in Havelte, de thuisbasis van de brigade, verandert weinig. De kazerne in Havelte blijft gewoon bemand door Nederlanders. Wel krijgen ze versterking van enkele Duitse militairen.

43 Gemechaniseerde Brigade is niet de eerste Nederlandse eenheid die opgaat in een Duitse divisie. De luchtmobiele brigade in Assen en die in Schaarsbergen vallen al een jaar onder gezag van de Duitse Division Schnelle Kräfte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl