Emotionele herdenking omgebrachte verzetsmensen in Kamp Westerbork

HOOGHALEN - Een bijzondere herdenking donderdagmiddag op het terrein van voormalig Kamp Westerbork in Hooghalen.

Daar werd stilgestaan bij de mannen die tijdens de oorlog in het kamp werden gefusilleerd.
Verzetsstrijders
Het gaat om 62 mannen, van wie 56 in het verzet vochten. De zes andere mannen werden gedood tijdens een vluchtpoging uit het kamp.

Een van de mannen die in het kamp om het leven werd gebracht is boswachter Christiaan Kuiper uit Dwingeloo. Leerlingen van de W.A. Storkschool uit dat dorp waren op het kampterrein aanwezig om de namen te lezen van de gefusilleerde mannen en het verhaal van Kuiper te vertellen.

Hulp aan onderduikers

Kuiper werd op 15 oktober 1944 in zijn huis gearresteerd op verdenking van hulp aan onderduikers. Hij werd op 27 oktober 1944 geëxecuteerd.

Film

Ook was er extra aandacht voor verzetsman Jan Rengenier Dijksterhuis uit Groningen. Hij werd na zware marteling op 25 september 1944 vermoord op het terrein van Kamp Westerbork. Over zijn leven is een documentaire gemaakt. De in 1941 geboren dochter van Dijksterhuis, Jinke ten Napel-Dijksterhuis, was ook donderdag aanwezig op het kampterrein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl