Nieuwe roman vertelt het verhaal van werkkamp Tiendeveen

TIENDEVEEN - Wij hadden het leven lief. Dat is de naam van de nieuwe historische roman van Janne IJmker uit Tiendeveen. Het boek gaat over de joodse werkkampen in Nederland.

Een van de kampen lag in Tiendeveen en droeg de naam kamp Kremboong. Daar werd vanmorgen het boek uitgereikt aan twee nakomelingen van dwangarbeiders Anneke Boom-Turksma en Lion Tokkie.

Na de overhandiging legden leerlingen van OBS Tiendeveen bloemen en werd een minuut stilte gehouden bij het monument in Tiendeveen.

Een bijzondere vriendschap
Het boek vertelt het verhaal van het boerenmeisje Riekie. Zij ontmoet een joodse dwangarbeider uit een werkkamp in de buurt. De vriendschap wordt doorbroken omdat de joodse man naar Kamp Westerbork wordt gebracht. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Joodse werkkampen
De tientallen joodse werkkampen, waarvan veertien in Drenthe, werden in 1942 door de Duitsers opgezet om joodse mannen aan het werk te zetten. De werkkampen werden van januari tot oktober 1942 gebruikt. Duizenden mannen werkten hier, werden vervolgens naar Westerbork gestuurd en daarna uiteindelijk doorgestuurd naar de vernietigingskampen.

Kamp Kremboong
Het kamp in Tiendeveen bood plaats aan 240 mensen. De voornamelijk Amsterdamse joden moesten vanaf station Hoogeveen naar het kamp lopen. Het werk bestond onder meer uit het ontginnen van heidevelden. In juli 1942 werden de kampbewoners naar kamp Westerbork gebracht. Een aantal van hen wist de nacht voor het transport te vluchten en dook onder.

Naast Tiendeveen lagen in Drenthe werkkampen bij Norg (De Fledders), Oranje, twee bij Oude Willem (Diever A en Diever B), Vledder, Orvelte, Mantinge, Geesbrug, Stuifzand, Gijsselte, Ruinen, Echten en Linde.

Meer over dit onderwerp:
Tiendeveen Drenthe Toen
Deel dit artikel: