Feestje in Assen: Blauwe As op de helft

ASSEN - Een feestelijke opening in Assen vanmiddag van het eerste deel van het project De Blauwe As. Het weer bevaarbaar maken van het Kanaal is op de helft en dat is gevierd met theater en waterspektakel.


Wethouder Harmke Vlieg opende de drie fietsbruggen de Molenbrug, Venebrug en Willem III door ze open te draaien. En in de nieuwe sluis, Sluis 1, kwam het water omhoog. Als extraatje is er onder het brugdek van de Willem III een gedicht van de Drentse schrijver en dichter Gerard Nijenhuis (83) uit Bronneger aangebracht, wat fietsers kunnen lezen als de brug geopend is. Vanmiddag droeg de dichter het zelf voor:

Een brug is als een uitgestoken hand

Soms duurt het even, als alles in dit leven...

Maar heus, hij brengt je veilig naar de overkant


Nog drie autobruggen
Dit jaar en volgend jaar volgen nog drie nieuwe beweegbare verkeersbruggen voor auto's en een grote sluis bij het Havenkwartier, waarmee het Kanaal aangesloten wordt op het Havenkanaal.


Kosten: 50 miljoen euro
In maart 2012 is het project Blauwe As gestart en in het voorjaar van 2017 moeten de eerste boten weer door Assen kunnen varen, via de Vaart en het Kanaal naar het Havenkanaal, wat dan uitkomst op het Noord-Willemskanaal. Het project De Blauwe As kost 50 miljoen euro en wordt grotendeels gefinancierd met rijksgeld.


Zuiderzeelijngelden
Dit geld krijgt Assen uit de zogeheten compensatiepot voor de provincie Drenthe voor het niet doorgaan van de Zuiderzeespoorlijn. Hetzelfde geldt voor de ombouw van de Industrieweg en de Overcingellaan tot Stadsboulevard en de reconstructie van het Stationsgebied, ook miljoenenprojecten.

Het rijksgeld is geoormerkt en moet specifiek gebruikt worden voor betere bereikbaarheid van de stad via de weg en het water. Assen heeft alle projecten gebundeld onder de naam FlorijnAs.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: