Meer mobiele masten in de grensstreek

DEN HAAG - Mobiele providers zijn bezig met het plaatsen van meer GSM zendmasten in het grensgebied met Duitsland. Daarmee moet het bellen met je mobiel beter worden.

Minister Kamp zei dat vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de bereikbaarheid van het noodnummer 112 met de mobiele telefoon. 


112 onbereikbaar
Het debat van vanmiddag is een gevolg van veel klachten uit plattelandsregio's zoals Drenthe, Overijssel en Gelderland. In deze provincies zijn gebieden waar helemaal geen signaal is voor de mobiele telefoon. Het noodnummer 112 kan daar ook niet gebeld worden. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. In Drenthe zijn op verschillende plaatsen van deze zogenaamde 'witte vlekken'.


Lees ook: Elektrogevoelige Drentse niet blij met debat over mobiele dekking


Beter ontvangst gsm bijna niet mogelijk

Volgens minister Kamp van Economische Zaken is er onderzoek gedaan in 142 landen naar mobiel ontvangst. In Nederland is de dekking het best van allemaal en bijna niet te verbeteren. CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen eiste van de minister meer ambitie, maar volgens Kamp moeten we er rekening mee houden dat het is zoals het is. 


Extra antennes op politiemasten
Kamp zei wel dat er alles aan wordt gedaan om iedereen in de gelegenheid te stellen om met een mobiele telefoon het noodnummer 112 te kunnen bellen. Voor providers als KPN, Vodafone en T-Mobile bestaat inmiddels ook de mogelijkheid om bestaande C2000 antennemasten voor politie, ambulance en brandweer te gebruiken om er antennes in te hangen. Er zijn in het heel Nederland 300 C2000 masten die nog ruimte hebben voor extra antennes. Zijn collega van Veilgheid en Justitie, Ard van der Steur, kwam met deze mogelijkheid.


Het is nu aan gemeenten om bij bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile aan de bel te trekken over slecht ontvangst. Zij moeten het samen oplossen volgens Kamp. Er komen binnenkort publiekscampagnes in provincies met slecht bereik. In die campagnes wordt benadrukt hoe je je mobiel het beste kan gebruiken om toch contact te krijgen met 112.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag
Deel dit artikel: