Historische Vereniging Assen: Dodenherdenking beter in binnenstad

ASSEN - De stille tocht en Dodenherdenking op 4 mei terug in de binnenstad van Assen. Het staat al jaren op het verlanglijstje van de Asser Historische Vereniging en het lijkt ook te gaan gebeuren.
Want het comité Dodenherdenking Assen overweegt om na de komende plechtigheid op maandag 4 mei de tocht en de herdenking naar de binnenstad te verplaatsen.

Verkeerde plek en foute tekst

De tocht naar het witte, zandstenen kruis op het Stadsbroek bij de Bonte Wever en de herdenking bij dit oorlogsmonument van de Asser oorlogsslachtoffers zijn al jaren onderwerp van discussie. Zo staat het monument op de verkeerde plek. Want dat is niet de plek waar in de oorlog veertien mensen zijn gefusilleerd. Bovendien staat er op het kruis een verkeerde tekst. Zo is ook nog weer eens beschreven in het pas verschenen boek 'Asser Oorlogsmonumenten'.

Volgens voorzitter Marga Komen van het comité Dodenherdenking zijn dat mede redenen om de locatie nu eens te heroverwegen. "Maar het hele bestuur moet daar achter staan, en ook overlevenden en andere betrokkenen", aldus Komen.

Binnenstad rijk aan oorlogsherinneringen

Volgens voorzitter Erik Appel van de Historische Vereniging zijn de meeste plekken die herinneren aan de oorlog in de binnenstad. "Dus daar zou de herdenking dan ook veel beter kunnen plaatsvinden."

Zo stond naast het stadhuis ooit de Noordersingelschool, waar vanaf de speelplaats in oktober 1942 een kleine 300 Joodse stadsgenoten werden verzameld en naar Westerbork afgevoerd. Het merendeel kwam om in de concentratiekampen.

'Hart van de stad prima plek'

Verder is er op de Brink van Assen, aan de zijkant van het rechtbankgebouw, nog de gevel zichtbaar van het vroegere Huis van Bewaring. Dat staat bekend vanwege de geruchtmakende overval in 1944 door de Knokploeg Noord-Drenthe, om verzetsstrijders te bevrijden.

Op het grasveld er tegenover staat het provinciale oorlogsmonument: een beeld van een vrouw met een palmtak in de hand. Erik Appel: "Dit is allemaal in het hart van de stad en dat zou een prima plek zijn voor de Dodenherdenking. En vanaf het stadhuis dan de stille tocht, vanaf de plek waar de Joodse Assenaren zijn weggevoerd, dat zou ik toejuichen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.