Dirk Mulder: Column Middendorp over veewagons 'tegen het schandelijke aan'

HOOGHALEN - 'In Westerbork staat een leugen in het landschap'. De twee veewagons die sinds vorige maand in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te zien zijn, horen er niet thuis. Dat stelt columnist Peter Middendorp vandaag in De Volkskrant.

'...vanuit Westerbork werden mensen niet met veewagons naar vernietigingskampen gebracht, maar met een personentrein' schrijft de geboren Emmenaar in zijn column.

Treurig
"Het is een treurig stukje. Tegen het schandelijke aan", reageert Directeur Dirk Mulder op de column. "Het is volstrekte onzin dat vanuit Westerbork geen goederentreinen en veewagons naar de vernietigingskampen reden. Ongeveer de helft waren personentreinen, de andere helft vee- en goederentreinen."

Deportatiebeelden
Mulder: "Je mag best een mening erover hebben, maar de feiten moeten wel kloppen. Kennelijk heeft Peter Middendorp de bekende filmbeelden van mei 1944 van de deportatie van Sinti en Roma vanuit Westerbork nog nooit gezien. Daarop rijdt duidelijk geen personentrein voorbij."

Geen dom doods ding
Vorige maand zijn de eerste twee van vijf gerestaureerde goederenwagons op het voormalige kampterrein geplaatst. De twee worden gebruikt als sprekend monument. Vanuit de wagons klinken de namen van de Joden, Sinti, Roma en verzetsstrijders die vanuit Westerbork zijn gedeporteerd. Van een 'dom doods ding, zoals Middendorp een wagon omschrijft, is volgens Mulder dan ook geen sprake.

Niet dezelfde
Dat de wagons die het Herinneringscentrum heeft gevonden niet dezelfde zijn die er vroeger reden, zoals Middendorp schrijft, bevestigt Mulder. "Het zijn soortgelijke wagons. Dat vermelden we er ook bij. Het hout aan de buitenkant is vervangen, maar verder zijn ze in originele staat. De wagons die hier vroeger hebben gereden traceren, is helaas niet meer mogelijk.

Pijnlijk
Ook op Twitter ontstond ophef over de column van Middendorp. Begrijpelijk, vindt Mulder. "Ik snap dat dit voor nabestaanden heel pijnlijk is." Vanmiddag heeft de redactie van De Volkskrant de column offline gehaald en excuses aangeboden.

Middendorp laat telefonisch weten dat hij niet wil reageren. Hij zegt later vanmiddag zelf een reactie te publiceren op de website van De Volkskrant.

Lees ook Dirk Mulders uitgebreide reactie op de website van het Herinneringscentrum.

Een les geschiedenis van Uri Coronel voor @Petermiddendorp die meent dat joden niet in veewagens zijn gedeporteerd. pic.twitter.com/7wvulvnLI6

— Jaap Stalenburg (@JaapStalenburg) May 2, 2015


Deel heftige reactie Uri Coronel over column @Petermiddendorp @volkskrant over 'Joodse mensen' in personentreinen naar Auschwitz #westerbork

— Frits Jelle Barend (@fbarend) May 2, 2015


@Petermiddendorp wat een misser vandaag in de #vk Om je kapot voor te schamen.

— Frans Claassens (@fransclaassens1) May 2, 2015


@Petermiddendorp Groot fan van uw columns in de @volkskrant maar die van vandaag schuurt en kraakt #overhetrandje

— Antal Toll (@AntalToll) May 2, 2015


BREEK:hoofdredactie @volkskrant heeft leugencolumn @Petermiddendorp in de zaterdagkrant zojuist van site gehaald http://t.co/bNRBcTKDvM

— Frits Jelle Barend (@fbarend) May 2, 2015


Volkskrant haalt column @petetwestendorp over Westerbork offline http://t.co/KBbpQ48AZD Moet ik papieren versie uitscheuren en inleveren?

— gerard rutten (@gerardrutten) May 2, 2015

Meer over dit onderwerp:
Hooghalen Drenthe Toen
Deel dit artikel: