Wie betaalt de zorg van de 11-jarige Sem Visser?

ASSEN - Hulpverleenster Myrthe Georg uit Assen luidt de noodklok voor een gezin in Musselkanaal.

Over het hoofd van de 11-jarige Sem Visser is een gevecht gaande tussen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de gemeente Stadskanaal: wie moet er nu voor de zorg betalen?


24-uurs begeleiding
Sem Visser heeft een autismestoornis en epilepsie. Vorig jaar was er 38.000 euro beschikbaar voor Sems ondersteuning. Zo heeft hij 's ochtends begeleiding nodig om naar school te komen. Zijn indicatie liep eind februari af en is tot op heden niet verlengd.

"In 2014 had hij twee indicaties. Hij had een indicatie voor autisme en een voor epilepsie. Maar dat mag sinds dit jaar niet meer. Autisme valt onder de gemeente, epilepsie onder het CIZ. De vraag is wie nou die ene indicatie moet gaan geven die overblijft", zegt hulpverlener Georg.

Burn out moeder
Moeder Jessica Visser kan niet zonder hulpverlening. Ze is jarenlang lerares geweest op een basisschool in Borger-Odoorn en is overspannen geraakt door de situatie thuis.

"Als ik niet zou hoeven werken, als ik geen ander kind heb ook met ADHD en autisme en ik zou geen man hebben met psychische beperkingen, dan zou ik het kunnen doen. Maar dan nog is het heel hard werken", zegt Visser.

Het UWV vindt volgens haar dat ze op zoek moet naar een baan omdat haar gezin ziek is en niet zij.

Nachtmerrie
Het uitblijven van een nieuwe indicatie voor Sem geeft veel extra spanning. Het is voor haar een ramp als de hulpverlening stopt.

"Als dit zo doorgaat denk ik dat de kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen en dat ik niet meer voor ze kan zorgen. Ik vind het afschuwelijk. Het is een nachtmerrie waar je in terechtkomt", aldus Visser.

Een oplossing is volgens hulpverlener Georg nog niet in zicht: "Ik maak me heel erg zorgen. Ik durf ook niet een inschatting hiervan te maken. Ik ben heel bang dat dit fout gaat."

CIZ-indicatie verlengd
Het CIZ laat via een woordvoerder weten dat de indicatie van Sem wordt verlengd totdat de gemeente deze kan overnemen. Het gaat om een kwart van het benodigde bedrag voor de verzorging van Sem. Het kan zijn dat dit geld later weer moet worden terugbetaald.


Het gemeentehuis in Stadskanaal was op 4 en 5 mei gesloten en daarom niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: