Een zomer met jeuk?

WEITEVEEN - Inwoners van Weiteveen maken zich zorgen. Kunnen ze 's zomers nog wel rustig buiten zitten? Of wordt de barbecue verpest door wolken steekmuggen.

Vanavond is in het Veenloopcentrum een voorlichtingsavond over de mug.

Uitbreiding Bargerveen
De zorgen hebben te maken met de uitbreiding van het natuurgebied het Bargerveen.
Daar komt een natte bufferzone zodat het hoogveen kan blijven bestaan. Maar die natte bufferzone komt vlakbij Weiteveen en is een ideale broedplaats voor muggen.

Huissteekmug of Veensteekmug
Volgens voorzitter Henry Schepers van Dorpsbelangen Weiteveen zijn de grote muggenwolken een relatief nieuw verschijnsel. "Muggen en hoogveen horen natuurlijk bij elkaar. Maar toen het veen nog werd gewonnen door Norit was het gebied veel droger en waren er navenant minder muggen. Nu is er heel veel open water, en kun je helemaal lek gestoken worden."

Maar of de muggen in Weiteveen uit het natuurgebied komen is nog maar de vraag. Er zijn namelijk verschillende soorten muggen. De huissteekmug en de veensteekmug. Voor de jeuk maakt dat trouwens niet uit.

Muggenvallen
Met muggenvallen wordt de komende tijd onderzocht hoeveel muggen er in Weiteveen zijn.
En of er de komende jaren meer bijkomen als de bufferzone's klaar zijn. Ook wordt gekeken welk soort mug in het dorp voor komt. Afhankelijk daarvan worden er maatregelen genomen.

Als er veensteekmuggen in het dorp komen, dan moeten er misschien bosjes worden weggehaald. Want die muggen kunnen niet zo ver vliegen, behalve als ze beschutting hebben.

Zijn het vooral huissteekmuggen dan moeten de Weiteveners gaan kijken naar vijvers, poeltjes, plasjes in dakgoten en dat soort plekken. De vallen worden op verschillende plekken in het dorp opgehangen.

Dazen
Overigens is niet alles mug wat er zoemt in het Bargerveen. Henry Schepers herinnert zich ook nog de dazen uit zijn jeugd. "Dan gingen we zonnedauw plukken. Dat is nu beschermd, maar toen werden er medicijnen van gemaakt. Joekels van bulten kreeg je daarvan." Om te kijken of er ook meer dazen komen worden er speciale dazenvallen opgehangen.

Meer over dit onderwerp:
Weiteveen
Deel dit artikel: