SP Kamerlid Leijten: 'Sem en zijn ouders zitten in een doolhof, zo moet het niet!'

MUSSELKANAAL - "Veel instanties proberen onder hun verantwoordelijkheid uit te komen en daarom moet de staatssecretaris ingrijpen." Dit zijn de woorden van SP Tweede Kamerlid Renske Leijten over de situatie rondom het gezin Visser uit Musselkanaal.

De 11-jarige Sem Visser heeft een autismestoornis en epilepsie. Over zijn hoofd is een gevecht gaande tussen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de gemeente Stadskanaal. Onduidelijk is wie er voor zijn zorg moet betalen. Autisme valt onder de gemeente, epilepsie onder het CIZ. Dus, wie geeft de indicatie?


Lees meer hierover: Wie betaalt de zorg van de 11-jarige Sem Visser?


Doolhof
"Ik vind het doolhof waar Sem met zijn ouders in is beland, een voorbeeld van hoe het niet moet gaan," zegt Leijten. "Dit is het gevolg van de bezuinigingen die Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft doorgevoerd. Ik wil weten hoe vaak dit soort situaties voorkomt."


`Dat blijft dan de rest van zijn leven zo´
Volgens Leijten is het helder. Sem moet de zorg betaald krijgen door het CIZ. "Als hij de indicatie van het CIZ krijgt dan valt hij onder het Rijk. Dat blijft dan de rest van zijn leven zo. Gemeenten betalen vaak alleen de tijdelijke zorg. Voor Sem geldt dat hij zijn hele leven last houdt van zijn indicatie, dus tijdelijke betaling van zijn zorg zal voor Sem en zijn ouders niet helpen," adviseert Leijten. "De Staatssecretaris heeft het plan voor indicatiestelling ontworpen, hij moet er nu wat van zeggen."

SP Kamerlid Leijten gaat de vragen vandaag of morgen indienen. Binnen drie weken krijgt ze antwoord.

Meer over dit onderwerp:
Musselkanaal
Deel dit artikel: