Trillende kerkbanken tijdens de orgeldag Noord-Nederland

ANLOO - "Het is mooi om de kerkbanken te laten trillen," dat zegt Gert-Jan Farenhorst. Hij is een van de amateurorganisten die af is gekomen op de jaarlijkse orgeldag.

Tijdens orgeldag kunnen amateurorganisten op een echt kerkorgel spelen. De dag wordt gehouden in de drie noordelijke provincies.

Sinds 1977
De noordelijke orgeldag is een initiatief van Stichting Hinszorgel Leens. Zij begonnen in 1977 met een orgeldag in het Groningse Leens. In de loop der jaren zijn de omliggende provincies ook mee gaan doen.

Honderd kerken
In totaal doen meer dan honderd kerken mee aan de orgeldag, waarvan dertien in Drenthe. Een van die kerken is de Magnuskerk in Anloo.

Bouwjaar 1717
Het orgel in de Magnuskerk werd gebouwd in 1717 door twee leerling-orgelbouwers van de grootmeester Arp Schnitger. Het orgel is op dezelfde manier gemaakt als een echt Schnitger-orgel. Het oude instrument is verschillende keren opgeknapt en gerenoveerd. Farenhorst vindt het bijzonder op zo'n oud instrument te spelen.

Regels
Niet iedereen kan zomaar een orgel bespelen. "Er zijn behoorlijk wat lessen voor nodig," zegt Farenhorst. Daarom heeft de organisatie van de orgeldag bepaalde regels opgesteld. Zo mag je als amateurorganist maximaal een half uur op een orgel spelen.

"Iedere orgel heeft een eigen stijl," zegt Martin Panman van de Magnuskerk. De amateurorganisten wordt vriendelijk verzocht in de juiste stijl te spelen. "Het orgel hier in de Magnuskerk is een barokorgel. Daar speel je geen muziek op uit de romantiek," aldus Panman.

Meer over dit onderwerp:
Anloo
Deel dit artikel: