Rechter in Assen uit felle kritiek op harde aanpak softdrugshandelaars

ASSEN/EMMEN - Een opmerkelijke rechtszaak in Assen vanmiddag. Rechter Marcel Wolters sprak zich fel uit tegen de harde aanpak voor mensen die handelen in softdrugs.

"Het ontgaat mij volledig waarom mensen die handelen in softdrugs zó hard aangepakt moeten worden, terwijl dit veel zwaardere criminelen niet wordt aangedaan," zei Wolters.

Voorwaardelijke straf
Aanleiding was de rechtszaak van een 55-jarige voormalige inwoner van Emmen, die terechtstond voor het bezit van een halve kilo hennep en handel in softdrugs in februari dit jaar. Het OM eiste tachtig uur werkstraf. De rechter ging daar niet in mee en gaf de man een voorwaardelijke werkstraf, omdat hij vond dat de man, die tegenwoordig in Meppel woont, al zwaar genoeg is gestraft.

Zwarte lijst
De gemeente Emmen sloot zijn woning voor drie maanden, waardoor hij zijn katten naar het asiel moest brengen. Terwijl hij er niet in mocht, werd in zijn huis ingebroken. Hij kwam op de zwarte lijst van huurders, waardoor hij de komende twee jaar geen woning mag huren, het UWV legt hem een boete op omdat hij naast zijn uitkering stiekem geld heeft verdiend. "Ook de Rabobank heeft het vertrouwen in mij opgezegd, waardoor ik geen rekening meer heb", aldus de man. Om onderdak te hebben, woont hij tijdelijk bij familie in Meppel.

'Van de regen in een stortbui'
De man begon met de handel in hennep omdat hij geldproblemen had. In de rechtszaal vertelde hij dat de ellende alleen maar groter is geworden: "Ik kwam niet van de regen in de drup, maar in een stortbui."

'Onderduiken'
"Voor junks die handelen in harddrugs wordt zelfs passende woonruimte gezocht en u moet min of meer onderduiken bij uw familie en maar hopen dat u over een tijdje een kamer krijgt", zei rechter Wolters. "Ik krijg ook regelmatig te maken met inbrekers die in hun eigen buurt inbreken. Maar die mensen komen niet op een zwarte lijst en ze hoeven ook hun huis niet uit. Ook heb ik nog nooit gehoord dat de bank hen geen rekening meer wil geven."

Meer over dit onderwerp:
Assen Emmen
Deel dit artikel: