Buurtbewoner over komst crematorium Ter Borch: Onprettig idee dat je buurman in rook opgaat

EELDERWOLDE - "Het is een onprettig idee dat je buurman in rook opgaat en je daar vlak naast woont." Zo reageert een buurtbewoner op de komst van een crematorium in de wijk Ter Borch in Eelderwolde.

Maar er zijn ook positieve geluiden: "Ik vind het een goed plan. Een crematorium hoort bij het leven", zegt een ander. Het zijn enkele reacties tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van het crematorium.

Verkeer
Meerdere inwoners zeggen zich zorgen te maken over een toename van verkeer in de wijk. Rouwstoeten komen bij het crematorium via een toegangsweg vanaf Rijksweg A7 via het transferium bij Hoogkerk. Maar onduidelijk is welke route mensen kiezen als ze naar een crematie toe gaan.

Rustiger dan bungalows

Wethouder Miriam Engels begrijpt de zorgen van de bewoners. Maar ze wijst er ook op dat het crematorium op de hoek van de Borchsingel met Madijk komt. Daar zouden eerst zeventig bungalows meer worden gebouwd, dan nu het geval is. En dat scheelt al een hoop verkeersdrukte volgens Engels.

Park
Het crematorium zelf beslaat 2.500 vierkante meter en heeft een parkeerplaats van nog eens 2.000 vierkante meter. De rest van het terrein van vier hectare wordt ingericht als park, zodat het crematoriumgebouw nauwelijks opvalt in het gebied.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.