Landelijke aankomst Sinterklaas dit jaar in Meppel

MEPPEL - De landelijke Sinterklaasintocht is dit jaar in Meppel. Dat heeft de gemeente vanmiddag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Sinterklaas aankomt in Drenthe. Op 14 november komt de goedheiligman aan in Meppel. De organisatie is in handen van omroep NTR, de gemeente Meppel en plaatselijke ondernemers.

Korte film
Vorig jaar heeft Stichting De Grote Trek, de promotie-organisatie van Meppel, een korte film gemaakt van de plaatselijke intocht en die naar de NTR gestuurd om de omroep ervan te overtuigen dat Meppel geschikt is als plaats voor de landelijke intocht.

Bericht uit Spanje
"Het is geweldig dat wij Sinterklaas dit jaar mogen verwelkomen in ons land", zegt Burgemeester Jan Westmaas. "Er gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Vorige week kregen we bericht uit Spanje dat Sinterklaas dit jaar in Meppel voet aan wal zet."

Hele organisatie
Volgens Westmaas komt er nu "een hele organisatie op ons af. Maar net als andere grote evenementen gaan we dit samen doen. De grachten en het plein zullen een grote rol spelen bij de intocht en de optocht. We verwachten net als afgelopen jaar in Gouda tussen 30.000 en 40.000 bezoekers."

Protest tegen Zwarte Piet
Vorig jaar kwam Sinterklaas aan in Gouda. Dat ging gepaard met een protest tegen het fenomeen Zwarte Piet. Voor het eerst waren er toen ook pieten te zien met andere kleuren en de gemeente Gouda kwam zelf met kaas- en stroopwafelpieten. Of Meppel hier dit jaar ook op inspeelt, kon een woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen: "Daar heb ik nog niemand over gehoord. We zijn nu vooral erg blij en gelukkig dat de intocht hier plaatsvindt."

Wens
Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zegt enthousiast te zijn. "Ik geloof in Sinterklaas, voor mij gaat een lang gekoesterde wens in vervulling."

Dieuwertje Blok, het vaste gezicht van Het Sinterklaasjournaal, doet ook dit jaar weer de presentatie van de intocht. Verslaggever Jeroen Kramer staat haar vanaf de kade bij.

Meer over dit onderwerp:
Meppel Sintintocht Meppel
Deel dit artikel: