Zembla filmt bij melkveebedrijf Dalen: 'Dit is een typische klerenkast'

De koeien in Dalen worden gemolken.
De koeien in Dalen worden gemolken. © Screenshot uit uitzending Zembla
DALEN - "Koeien zijn wegwerpproducten geworden." Dat zegt landbouwsocioloog Jan Douwe van der Ploeg woensdagavond in het televisieprogramma Zembla.

Het programma deed
in ons land en de gevolgen die de schaalvergroting met zich meebrengt. Het aantal koeien, megastallen en de melkproductie is volgens Zembla gestegen door de afschaffing van het melkquotum. De programmamakers filmden onder meer bij het bedrijf van de broers Vroege in Dalen.

Tweede megastal

Het bedrijf in Dalen is druk bezig met de bouw van een tweede megastal: "Het is deels voor je bedrijfsontwikkeling. En we hebben een roterende draaimelkstal. Die draait nu eigenlijk vrij kort en mag gerust twee uur langer draaien. Dan kan de investering ook beter uit. Dat is efficiënter," zegt een van de bedrijfseigenaren van het Daler bedrijf in Zembla.

Grootste van Nederland

De broers Vroege kunnen na de bouw van de tweede stal twaalfhonderd melkkoeien kwijt, plus zevenhonderd stuks jongvee. Ze zijn dan het grootste melkveebedrijf van ons land. Volgens landbouwsocioloog Van der Ploeg is die bouwlust niet uitzonderlijk, omdat er een rotsvast geloof is in de voordelen van schaalvergroting.

Klerenkast

Maar welke gevolgen heeft de schaalvergroting voor de koeien? Sommige koeien van het bedrijf in Dalen maken een magere indruk. "Dit is een typische klerenkast. Je kunt er je pet naartoe gooien en hij blijft aan de koeien hangen. De koe gebruikt zoveel energie voor de melkproductie, dat de bevlezing wegvalt," vertelt landbouwsocioloog Van der Ploeg, terwijl hij naar een van de koeien in het Daler bedrijf wijst.
Volgens de broers van het melkveebedrijf in Dalen geven ook die magere koeien veel melk. "Als een koe melk geeft, vraagt dat het nodige. Maar in de loop van de lactatie zal de koe wat meer bijkomen."

Boven gemiddeld

Een gemiddelde boer produceert zo'n 560.000 liter melk per jaar. In Dalen produceert de familie Vroege bijna vijf miljoen liter melk per jaar. En als hun tweede stal straks ook vol staat, loopt dat op tot tien miljoen liter op jaarbasis. De koeien lopen niet allemaal in Drentse wei: "Vroeger wel, maar het koppel is te groot om ze allemaal in de wei te doen," zegt een van de broers uit Dalen in Zembla.

Vervolg

Volgens de makers van Zembla zegt de overheid er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat koeien zoveel mogelijk buiten in de wei lopen. Maar het is moeilijk om dat te controleren. In een tweede deel van de reportage op 17 juni geeft staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma antwoord op die vraag.

Twitter

Op sociale media wordt de uitzending van Zembla inmiddels veel besproken, de meningen zijn verdeeld:
Als kleinzoon en neefje van een boer die veel zomers doorbracht op de familieboerderij,word ik wel erg verdrietig van wat ik zie in #ZEMBLA
— frits wester (@fritswester)
Jammerlijk #Zembla. Niet elke boer is gelijk. Benieuwd naar onze manier van veehouden? Kom gerust kijken! pic.twitter.com/iZ4Gb76RNX
— Roelof Koops (@RHKoops)
@RobvDijk_ Steeds minder #koeien in de wei. Feiten in #zembla spreken voor zich. Zoals die ene boer zijn er veel meer, maar niet allemaal.
— Richard Mooi (@richardmooi)
Wat een subjectief en polariserend 'onderzoek'. Negatief vertekend beeld van een prachtige sector. Boerenpassie is niet alleen geld #zembla
— Rob van Dijk (@RobvDijk_)
#zembla de koe als product Schaam je #Campina en familie #Vroege uit #Dalen
— André Merlijn (@AMerlijn)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.