Assen ademt motorolie met openbaar TT-Museum

ASSEN - Historische racemotoren, foto's van de TT-Nacht, oude TT posters en historische raceboekjes. Iedereen die motorolie door zijn aderen heeft stromen, kan z'n hart ophalen in de binnenstad van Assen dankzij het openbare TT-Museum.
In het VVV-kantoor, diverse winkels en leegstaande panden worden herinneringen aan de TT-motorraces tentoongesteld aan het winkelend publiek. En dat allemaal in de aanloop naar de 85e Dutch TT van Assen.

Motorfiets zichtbaar
Volgens citymanager Ronald Obbes is het belangrijk dat de motorfiets weer goed in het stadshart van Assen zichtbaar is. Samen met andere ondernemers heeft hij het plan opgevat om de hele stad voor een maand om te toveren in een TT-Museum.

Goede contacten
Coördinator van de openbare TT-expositie is Henk Bloemsma, die al ruim vijftig jaar actief betrokken is bij de motorsport en het TT Circuit. Hij is al 51 jaar baancommissaris en ook zijn zoon zit in de racerij. Door zijn goede contacten in de motorsport, kon hij uit particuliere collecties uit de regio allerlei historische motoren regelen voor de expositie.

Bij de VVV staat bijvoorbeeld een oude Tsjechische 50cc-motor uit de collectie van Martin Stehouwer. Uit diezelfde verzameling komt een Oost-Duits exemplaar dat tussen de mannenmode bij de V&D staat.

Motorhoofdstad
"Het is prachtig hoe de mensen meewerken aan dit plan. Assen is ook TT-stad, en dat zie je hierdoor", aldus Bloemsma. Ook Obbes vindt dat Assen het aan zijn stand verplicht is dat er allerlei fraais op motorsportgebied in de stad is te zien. "We worden per slot van rekening niet voor niets motorhoofdstad van Nederland genoemd."

Sneeuwbaleffect
Obbes had de afgelopen twee jaar zijn VVV-kantoor al omgetoverd in een TT-museumpje. Dat idee is nu opgepikt door meer winkeliers in de stad, en als het aan de citymanager ligt krijgt dat een sneeuwbaleffect.

Een speciale attractie komt er in het vroegere postkantoor in winkelcentrum 't Forum. Dat wordt omgebouwd tot pitbox door het raceteam Jansen uit Hooghalen. Die beginnen daar maandag mee. Daar wordt nagebootst hoe het werkelijk in een pitbox eraan toe gaat. De motor van coureur Mick Jansen zal er ook staan.

Maandagavond wordt het openbare TT-Museum in de stad officieel geopend. Alles is te zien tot en met de 85e TT op 27 juni.
Meer over dit onderwerp:
TT
Deel dit artikel: