Veel bezoekers bij open dag opgravingen Dalfsen: 'Niet alleen maar nerds hier'

DALFSEN - Grote belangstelling tijdens de open dag over de archeologische vondsten bij Dalfsen. Archeologen ontdekten daar onlangs een nieuw grafveld van de Oer-Nederlander.
"Er lopen hier zeker vijfhonderd mensen rond. Dat archeologie zo veel mensen interesseert! Ik denk: ik kom hier een paar nerds tegen en Dalfsenaren die nieuwsgierig zijn", zegt een bezoekster tegen RTV Oost.

Lees ook:
Unieke vondsten in nieuw grafveld van Oer-Nederlander

"Ik ben geïnteresseerd in monumenten uit de steentijd en de verbinding die mensen vroeger hadden met de natuur", vervolgt de vrouw.

Rondleidingen

De belangstellenden werden in groepjes rondgeleid. "Het is hartstikke mooi. We hebben een goede uitleg gehad en het staat bomvol. Het zou om vier uur beginnen, maar onze rondleiding begon al om tien voor vier. Het loopt storm", vertelt een oudere bezoeker die samen met zijn broer naar de open dag kwam.

"Ik vind het interessant om wat te weten te komen over mijn voorouders. Hoe het hier allemaal begonnen is", zegt de bezoeker.

Toevalstreffer
Directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger noemde de vondst eerder een 'hele mooie toevalstreffer'.

"Als het klopt dat het grafveld van de hunebedbouwers is, dan is het een vrij unieke situatie", zegt Klompmaker. "Er is nog nooit eerder een permanente vestiging uit de hunebeddentijd in Nederland gevonden." De hunebedbouwers, ook wel trechterbekervolk genoemd, leefden 5.500 jaar geleden. In Nederland zijn ze bekend dankzij de Drentse en Groninger hunebedden.
Deel dit artikel: