Meer dan tweehonderd banen weg bij FrieslandCampina in Beilen

BEILEN - Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt de komende drie jaar 335 tot 375 banen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De banen verdwijnen op productielocaties in Beilen en Leeuwarden.
Tachtig tot negentig vaste medewerkers worden ontslagen. De overige banen die verdwijnen, worden op dit moment ingevuld door uitzendkrachten.

Beilen
In Beilen, waar voornamelijk kindervoeding en ingrediënten worden geproduceerd, vervallen 210 tot 230 van de in totaal 767 arbeidsplaatsen. Het gaat hierbij om 80 tot 90 FrieslandCampina-werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 115 tot 125 uitzendkrachten en tijdelijke contracten. De overige circa 15 banen betreft natuurlijk verloop.

Leeuwarden
Bij FrieslandCampina in Leeuwarden, waar hoofdzakelijk gecondenseerde melk wordt gemaakt, verdwijnen de komende drie jaar tussen de 125 en 145 van de huidige 852 arbeidsplaatsen. Daarbij zullen 60 tot 70 vaste werknemers hun baan verliezen en 40 tot 45 uitzendkrachten en werknemers die zijn aangesteld met een tijdelijk contract. Het natuurlijk verloop op de productielocatie in Leeuwarden betreft circa 25 arbeidsplaatsen.

'Extra handjes niet meer nodig'
FrieslandCampina heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit, onder meer in Beilen en Leeuwarden, en kostenefficiëntie. De wereldwijde vraag naar melkpoeder was erg groot. "Dan kom je op een punt dat de extra handjes, die tijdens dat proces hard nodig waren, niet meer nodig zijn", aldus een woordvoerder, die benadrukte dat de slag nodig is om concurrerend te blijven.

Ontslagen op alle niveaus
Overigens zullen bedrijfsbreed banen op de locaties verdwijnen. "Zowel bij productie, als op kantoor en bij het management", verduidelijkte de woordvoerder. Die meldde verder dat de komende jaren in stappen een aantal ontslagrondes volgen.

'Te veel mensen aangenomen'
Volgens Harry Vellinga van vakbond FNV zijn er in de afgelopen jaren waarschijnlijk te veel mensen aangenomen bij FrieslandCampina. De komende tijd gaat het FNV met het zuivelconcern onderhandelen over het sociaal plan dat is opgesteld.

Bij FrieslandCampina werken wereldwijd ongeveer 22.000 mensen.
Deel dit artikel: