Anderhalfjaar cel voor omvangrijke belastingfraude kinderopvangtoeslag

ASSEN/BEILEN - Voor het plegen van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen moet de voormalige directeur van gastouderbureau De Appelbloesem in Beilen anderhalf jaar de cel in.
Tegen de man werd medio april
. Jan V. (59) uit Gasselternijveen heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het oplichten van de Belastingdienst, valsheid in geschrifte en witwassen. De rechtbank oordeelt milder, omdat de zaak was verouderd en iets lichter tilde aan de witwaspraktijken van de Drent.
17 miljoen
Door kinderopvangtoeslag aan te vragen voor ouders die er geen recht op hadden, betaalde de Belastingdienst ruim 17 miljoen euro aan toeslagen ten onrechte uit. Daarvan streken V. en zijn bureau zelf bijna twee miljoen op.
Ouders die betalen voor kinderopvang kunnen in aanmerking komen voor toeslag om hun kosten te compenseren. In 2008 en 2009 benaderde De Appelbloesem ouders die al oppas hadden, meestal de opa en oma van de kinderen, om hun oppasregeling bij het bureau in Beilen onder te brengen.
Gemakkelijk geld verdienen
De Appelbloesem vroeg dan voor zoveel mogelijk oppasuren kinderopvangtoeslag aan. Van de aan de ouders uitgekeerde toeslagen ging één euro per uur naar De Appelbloesem. De aanvragen voor de toeslag vulde V. bewust verkeerd in om zoveel mogelijk te kunnen verdienen.
Perenbloesem
Deze manier van gemakkelijk geld verdienen viel bij een 66-jarige man uit het Noord-Hollandse Heiloo eveneens in goede aarde. Die zette in juni 2009 zijn woonplaats het gastouderbureau De Perenbloesem op. En paste dezelfde constructie toe als in Beilen werd gehanteerd.
Omdat de rol van de Noord-Hollander veel kleiner was kreeg hij een werkstraf van tweehonderd uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De man verdiende 64.000 euro de oplichtingspraktijken.
Duizenden ouders gedupeerd
Toen de Belastingdienst en de GGD Drenthe na meldingen van ouders en andere gastouderbureaus argwaan kregen, liepen V. en Van der Z. liepen tegen de lamp. In oktober 2009 deed de FIOD een inval bij de twee bureaus. De mannen werden opgepakt en de administratie in beslag genomen.
Duizenden ouders zijn er volgens de rechtbank gedupeerd, doordat de gastouderbureaus van V. en Van der Z. deden voorkomen dat ook zij recht hadden op toeslag. Zij moeten torenhoge bedragen aan de Belastingdienst terugbetalen
Woning in Brazilië
Een derde verdachte (57) uit Hilversum werd vrijgesproken van witwassen. Tegen de man was een jaar cel geëist voor het witwassen van 360.000 euro. Volgens justitie werd tegen betaling de naam van de Hilversummer gekoppeld aan een bankrekening waarop de Gasselternijvener geld stortte voor een woning in Brazilië.
Tijdens het onderzoek stuitten agenten op de bankrekening van de Hilversummer en een document waarop de man als koper van een pand met een waarde van 360.000 euro in Brazilië stond vermeld. Volgens de rechtbank is onvoldoende vast komen te staan dat de de man had kunnen weten dat het 'crimineel geld' betrof.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.