'FrieslandCampina moet ingrijpen vanwege toenemende concurrentie'

BEILEN - "Heel vervelend, maar wel nodig", zo reageert woordvoerder Jan Willem ter Avest op de ontslagen die vallen bij FrieslandCampina in Beilen. Bij de Drentse vestiging van het zuivelconcern verdwijnen de komende drie jaar minstens 210 banen.
"Als we concurrerend willen blijven op de zuivelmarkt moeten we efficiënter werken en de kosten beperken. En we kunnen ook efficiënter, dus met minder mensen", zegt Ter Avest van FrieslandCampina.

Het nieuws van de ontslagen werd vanmiddag bekend gemaakt. Van de ruim tweehonderd banen die verdwijnen gaat het bij tachtig tot negentig gevallen om vaste werknemers. De andere werknemers zijn in tijdelijke dienst. Ook bij FrieslandCampina in Leeuwarden vallen ontslagen. Daar verdwijnen minstens 125 banen.

'Gevolg van uitbreiding'
Volgens Jan Willem ter Avest van het zuivelbedrijf is er de afgelopen jaren in Beilen veel geïnvesteerd. "Het bedrijf is uitgebreid en er zijn veel mensen bijgekomen. Van een deel van hen moeten we nu afscheid nemen."

Concurrentie
FrieslandCampina heeft te maken met grote concurrentie in het buitenland. "En die concurrentie gaat toenemen, we moeten ons daarvoor klaar maken. We moeten reorganiseren om de strijd aan te kunnen gaan", zo reageert de woordvoerder van het bedrijf.

Waar vallen de klappen?
Volgens Jan Willem ter Avest vallen de klappen door het hele bedrijf. "Dit gebeurt niet op één afdeling, maar bedrijfsbreed, ook door alle lagen. Het schrappen van banen gebeurt gefaseerd over de komende drie jaar. Maar de eerste ontslagen vallen nog dit jaar." De directie werkt aan een nieuw sociaal plan voor de vaste werknemers die op straat komen te staan. In het huidige sociaal plan wordt ingezet op interne herplaatsing van personeel, dat wordt volgens het bedrijf nu lastig.

Personeel niet verrast
RTV Drenthe-verslaggever Andries Ophof sprak bij het bedrijf in Beilen verschillende werknemers. Zij lijken volgens hem niet verrast door dit nieuws. Het personeel zag deze ontwikkeling wel aankomen.

Ook Harry Vellinga van vakbond FNV is niet verrast. "Als vakbond waren we er op voorbereid, maar dat maakt de impact er niet minder op. Wel gaan we kritisch kijken naar het aantal ontslagen en naar het nieuwe sociaal plan."

Toch nog een paar reacties van het personeel. "We wisten dat het zou gaan gebeuren". #frieslandcampina #rtvdrenthe pic.twitter.com/aGJjCBlgXe
— Andries Ophof (@Ophef) June 4, 2015


Deel dit artikel: