Wethouder van Westerveld leefde 100 dagen zonder afval: 'Het begint al in de winkel'

GEEUWENBRUG - Honderd huishoudens hebben honderd dagen honderd procent afvalvrij geprobeerd te leven. Het gaat om een project van afvalverwerker ROVA dat vandaag wordt afgesloten.
Eén van de deelnemers aan het project is wethouder Erik van Schelven van Westerveld. En honderd dagen geen afval produceren is best lastig: "Helemaal honderd procent afvalvrij leven dat lukt niet", vertelt Van Schelven op Radio Drenthe. "Dat heeft er vooral mee te maken dat je niet alles kunt scheiden."

Begint in de winkel
Het produceren van zo weinig mogelijk afval begint volgens de wethouder al in de winkel: "Het begint met wat je koopt. Je gaat meer opletten hoe het verpakt is. Wil ik dat wel? En je gaat op zoek naar alternatieven."

Lastig
Maar alleen onverpakte producten kopen, is ook geen optie: "Zover ben ik niet gegaan. Praktisch is dat heel lastig. Ik nam wel bewust een tas mee en accepteerde geen plastic tasjes in de winkel. Dat helpt al een stuk. En groente kocht ik bij de biologische winkel, waar het niet verpakt is", vertelt Van Schelven.

Lees ook: Honderd gezinnen gaan voor zo weinig mogelijk afval

En plastic is niet in alle gevallen 'not done': "Dingen in plastic, daar kun je niet omheen. Maar als het echt alleen maar plastic is, kun je het apart verzamelen en kan het weer worden hergebruikt."

Westerveld op goede weg
Volgens de wethouder is zijn gemeente ook al goed bezig als het aankomt op afval scheiden: "We zijn al begonnen plastic, samen met blikjes drinken en drinkkartons, apart in te zamelen. Wat opvalt: hoe veel dat eigenlijk is. Dat scheelt dus al heel veel", aldus Van Schelven.
Deel dit artikel: