Buschauffeurs protesteren tegen opheffen stadsdiensten Hoogeveen en Meppel

HOOGEVEEN - Met luid getoeter en een gratis buskaravaan door Hoogeveen begonnen vanochtend buschauffeurs van Connexxion aan hun protestactie. Ze protesteren tegen het verdwijnen van de stadsdiensten in hun plaats en in Meppel door bezuinigingen van het provinciebestuur.
Door het opheffen van die lijnen door het OV-bureau Groningen Drenthe verliezen vijftien chauffeurs hun baan.

Twijfelachtige eer
'We hebben de twijfelachtige eer dat we de eerste buschauffeurs in vaste dienst zijn die worden ontslagen", zegt woordvoerder Martijn Mulder. Directeur Jan van Selm van het OV-bureau benadrukt dat hij probeert de chauffeurs aan ander werk te helpen. Maar toezeggingen kan hij niet doen. Over een paar maanden moet daar meer duidelijkheid over komen.

Dubbel aantal reizigers
Volgens het OV-bureau kunnen de stadsdiensten verdwijnen omdat ze niet genoeg worden gebruikt. Maar dat spreken de chauffeurs tegen. Waar het bureau spreekt van zo'n 50.000 passagiers, zijn dat er volgens de chauffeurs een keer zoveel.

"Laten ze eerlijk zijn", zegt buschauffeur Greet Benjamins. "De stadsdiensten zijn heus wel rendabel, maar ze willen er gewoon vanaf."

Het OV-bureau is zeker van de cijfers. ''Ik heb wel meer complottheorieën gehoord", zegt Van Selm. Toch kan hij de hoogoplopende emoties van de chauffeurs wel begrijpen.

Vrijwilligers naast professionals
De demonstranten hebben met het protest toch hun eerste succesje geboekt. De gemeente wilde het weggevallen vervoer eerst nog opvangen met alleen vrijwilligers maar komt daar nu van terug.

Wethouder Jan Steenbergen werkt aan een plan waarbij vrijwilligers samen met professionele krachten na 15 december het stadsvervoer gaan verzorgen.
Deel dit artikel: