Drentse ruiters nuchter onder cijfers paardenonderzoek: 'De meeste ongelukken gebeuren met een keukentrapje'

EES - Instructeur Koos Naber van Hippisch Centrum Exloo schrikt niet van de cijfers uit het onderzoek naar ongevallen in de paardensport. Jaarlijks komen zo'n tienduizend ruiters bij de spoedeisende hulp terecht, vaak met ernstig letsel aan hoofd, benen en armen.
Dat werd eerder deze week bekend door een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Lees ook: Vaak ernstig letsel bij val van paard: 'Draag veiliger kleding'

"De meeste ongelukken gebeuren in huis, dat mensen van een keukentrapje afvallen", zegt Naber. "Er zitten risico's aan de ruitersport, je werkt met levende dieren. Daar kies je zelf voor. Je moet goed beseffen dat een paard geen speeltje is."

'Het paard steigerde'
Yvet Hooiveld rijdt in Exloo en viel zes weken geleden hard van het paard. "Het paard steigerde en toen viel ik op mijn linkerkant en brak ik mijn schouder."

Geschrokken is Hooiveld niet. "Ik rijd al zestien jaar en er is nooit wat ernstigs gebeurd, ik ben wel vaker gevallen, maar toen had ik niks. Ik draag altijd een cap en onrustige paarden longeer ik altijd eerst voor het rijden."

Lees ook: Veel ernstige blessures door paardrijden: vijf tips om veilig te rijden

'Een bodyprotector belemmert de bewegingsvrijheid'
In het onderzoek wordt de nadruk gelegd op het dragen van beschermde kleding, zoals een bodyprotector, een vest van traagschuim dat de romp beschermt, en een cap. "Ik draag sowieso altijd een cap met rijden, op welk paard ik ook rijd", vertelt Marjan Hooge. De internationale amazone, die eind deze maand naar Frankrijk afreist voor het EK Dressuur, doet verder niks aan veiligheid. "Een bodyprotector belemmert de bewegingsvrijheid."

Naber beaamt dat: "De meeste soorten bodyprotectors belemmeren de beweging. Vooral voor beroepsruiters die zes tot acht paarden per dag moeten rijden." Uit het onderzoek blijkt dat een op de dertien ruiters zo'n bodyprotector draagt.

'Draag tenminste een cap'
"Ik vind dat ruiters minimaal een cap moeten dragen", vertelt Naber. "Het hoofd is kwetsbaar met het rijden, dus zorg voor een goed passende cap. En ja, er zitten risico's aan de sport, maar hoeveel mensen raken wel niet geblesseerd met het voetballen?"
Deel dit artikel: