Scauting Talent wil autisten van de bank krijgen

HOOGEVEEN - Werk gezocht voor autisten die normaal tot hoogbegaafd zijn.
Deze oproep komt van Scauting Talent uit Hoogeveen, dat is een initiatief waarmee werkloze autisten van de bank worden gehaald en met hun specifieke talenten aan het werk worden gezet.
Initiatiefnemer is André Oostenveld uit Hoogeveen. Hij was werkzaam in de gezondheidszorg en merkte dat er voor autisten met een verstandelijke beperking van alles geregeld is qua opvang en zorg, maar niet wat werk betreft.
"Voor normale tot hoogbegaafde autisten die van alles kunnen, maar op de werkvloer vastlopen, is er niks geregeld. En ik weet dat er heel wat thuis op de bank zitten," zegt Oostenveld.
Van de bank halen
Met Scauting Talent wil Oostenveld autisten, die zelfs op hbo-niveau hun opleiding hebben gedaan, thuis van de bank worden gehaald en weer aan het werk komen.
Daarvoor zoekt hij werkgevers, die de autisten een kans willen geven. "En dan gaat het echt om specifiek werk waar ze hun talenten in kwijt kunnen. Dan kun je er echt als werkgever heel veel voordeel uithalen. Het moet dus niet zo zijn dat een ict'er met autisme ineens een fiets uit elkaar moet gaan halen."
Rekening houden met beperkingen
Wat volgens Oostenveld wel van belang is, is dat op de werkvloer rekening gehouden moet worden met de beperking van autisten.
"Er zijn autisten die slecht tegen prikkels van buitenaf kunnen. Dan wordt het snel te veel. Je moet dus ook de werkruimte erop aanpassen. Is er een aparte werkplek bijvoorbeeld om te veel prikkels te voorkomen. Als een talentvolle autist ergens op z'n plek is dan heb je er een hele goede kracht aan."
Scauting Talent zoekt nu in de regio werkgevers voor een goede werkplek, maar ook autisten die aan de slag willen. Die kunnen zich melden via een speciale website van Scauting Talent.
Op dit moment hebben veertig autisten zich gemeld bij Scauting Talent. Het streven is om er eind dit jaar zo'n vijftien geplaatst te hebben.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.