LTO helpt paardenliefhebbers in strijd tegen 'gevaarlijke' vernatting

ASSEN - Het Hippisch Platform Drenthe krijgt steun in de strijd tegen de vernatting van de natuur.
Landbouworganisatie LTO Noord gaat na de zomer het provinciebestuur hierover benaderen. Dat vertelt Koos Flinkert van LTO aan RTV Drenthe. Volgens hem moet het provinciebestuur beseffen dat het om een zware aangelegenheid gaat.

Gevaarlijk
Uit onderzoek blijkt dat de vernatting van de natuur gevaarlijk is voor paarden. Muggen voelen zich fijn in gebieden met stilstaand water. De beestjes hebben steeds vaker gevaarlijke ziektes zoals het West-Nijlvirus en de paardenpest bij zich.

Lees ook: Paardenliefhebbers vrezen ziektes door vernatting natuurgebieden

"Ook bij rundvee steken bepaalde ziektes meer de kop op, ook dat komt door muggen. Deze kwestie moeten we daarom gezamenlijk aankaarten bij het provinciaal bestuur", zegt Flinkert van LTO.

Oplossing
LTO pleit er nu voor de poelen ver van het boerenland aan te leggen. Waterplassen en poelen moeten volgens Flinkert niet worden aangelegd in de buurt van weilanden waar paarden lopen. Een afstand van minstens driehonderd meter ziet Flinkert als een oplossing.

Verder pleit Flinkert ervoor om meer stroming te brengen in waterpartijen. "Vooral stilstaand water is aantrekkelijk voor muggen, dus zorg dat er beweging in het water zit."
Deel dit artikel: