Alternatief voor gif in lelieteelt? Afrikaantjes veroveren Drenthe

HOOGHALEN/WIJSTER - De afrikaantjes rukken op in Drenthe. Het bloemetje blijkt voor de bollenteelt een goed alternatief voor chemische grondontsmetting. Er zit ook een medicinaal stofje in dat geld oplevert.
Het Hilbrands Laboratorium in Wijster (HLB) doet dit jaar op grote schaal teeltproeven, om te zien onder welke omstandigheden het afrikaantje het beste gedijt. Dat zorgt de komende maanden voor een paar honderd hectare aan fleurige velden met afrikaantjes.


Zwaar onder vuur
De afrikaantjes zijn een uitkomst voor de lelieteelt in Drenthe. De sector ligt al een paar jaar zwaar onder vuur door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Vooral de chemische bodemontsmetting, om schadelijke aaltjes in de grond te doden, wordt door strengere regelgeving een steeds moeilijker verhaal.
Grond een jaar kwijt
Eerdere proeven van het Hilbrands Laboratorium op acht kleine proefveldjes in Drenthe hebben al uitgewezen dat het afrikaantje een goede bodemontsmetter is en de meeste aaltjes doodt. Maar deze natuurlijke methode is wel duurder dan chemische ontsmetting. De afrikaantjes moeten het hele jaar op het veld staan en dus zijn telers de grond een jaar kwijt.
Vergroten economisch rendement
Daarom wordt er nu vooral gekeken naar het vergroten van het economisch rendement, zodat het telen van afrikaantjes aantrekkelijker wordt voor bollenboeren. De winst blijkt te zitten in het bloempje. Daarin zit de stof luteïne dat ouderdomsblindheid kan tegengaan.
Volgens onderzoeker Weijnand Saathof draait de proef nu vooral om de vraag hoe het afrikaantje het beste geteeld, geoogst en verwerkt kan worden, zodat het bloempje zoveel mogelijk van het kostbare stofje luteïne opbrengt.
Goede hoop
Rond Hooghalen gaat akkerbouwer en bollenteler Wijnand Eleveld dit jaar zo'n zeventig hectare afrikaantjes inzaaien. Hij heeft goede hoop dat het gewas voor hem straks een goed alternatief is voor chemische grondontsmetting en niet te veel kost. "Helemaal zonder chemie, dat zal het niet worden. Maar als we hier voldoende rendement uithalen, zie ik zeker steeds meer lelietelers overstappen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.