'Inwoners Noordenveld willen afspraken over gif bij lelieteelt'

Een lelie (archieffoto RTV Drenthe)
Een lelie (archieffoto RTV Drenthe)
RODEN - Inwoners van de gemeente Noordenveld hebben er bij Lijst Groen Noordenveld op aangedrongen om tot afspraken te komen over het gebruik van gif in de lelieteelt.
In de algemene beschouwingen op de voorjaarsnota merkt de partij op dat de lelieteelt in de gemeente groeit, met name bij Westervelde en Zuidvelde.
Gemeentelijke afspraken
Lijst Groen Noordenveld verwacht dat landelijke afspraken over gif in de lelieteelt nog jaren uitblijven. Daarom dringt de partij aan op afspraken op gemeentelijk niveau tussen de landbouwsector enerzijds en omwonenden en milieu- en recreatieorganisaties anderzijds.
Er zouden afspraken gemaakt kunnen worden over bijvoorbeeld de tijdstippen waarop gespoten wordt en de afstand van leliepercelen tot de bebouwing.
Afspraken in Westerveld
In de gemeente Westerveld zijn vorige maand afspraken gemaakt over het gebruik van gif bij de lelieteelt. Bollentelers in de gemeente maakten toen bekend dat zij meer rekening zullen houden met hun omgeving. Bovendien blijven ze uit de buurt van openbare gebouwen zoals scholen en zullen ze tot twintig meter vanaf de gevel van een woning naast een bollenveld afstand houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.