Pools avontuur met miljoenenbeloning voor Astron

WESTERBORK - Drie zeecontainers in Westerbork worden gevuld met high-tech apparatuur. De elektronica is bedoeld voor radiotelescopen in Polen.
Voor Poolse universiteiten bouwt Astron drie radiotelescopen. De universiteiten en andere wetenschappelijke instituten kunnen dan de zogenaamde LOFAR-antennes gebruiken voor hun eigen onderzoek. In totaal is drie miljoen euro met de deal gemoeid.

Noord-Nederland wint aanbestedingen
Veel van dat geld vloeit door naar andere bedrijven in Noord-Nederland. Zoals Major Electronics in Hoogeveen. Volgens Roy van der Werp van Astron is dat noodzakelijk, omdat het om grootschalige productie gaat.

De radiotelescopen worden straks toegevoegd aan het netwerk van Astron. Al het andere onderzoek zal dus baat hebben bij de Poolse uitbreiding. De Poolse instituten bedienen de telescoop niet zelf.

Internationaal netwerk
Het LOFAR-netwerk zit al in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Toch is een order van deze grootte volgens Van der Werp zeldzaam. "Wij bestaan grotendeels van subsidies. Zo'n order is voor ons wel bijzonder."
Deel dit artikel: